2013-05-14
前日(12-5-2013 Sun)同男友’探’完我媽媽後,先到深水埗整啲o野,然後去北角探亞太,我o地去到北角,佢話搵o野食,其實我都未肚餓,我o地搵到呢間,見2:00pm開始有下午茶餐,而時間係1:43pm,等多幾個字啫,於是都攞飛等.等到1:55pm有位,睇menu,冇下午茶餐o既?問問 應該係經理o既人,佢答2:30pm至有.啊.男友已經決定要咖啡牛腩河,飲凍奶茶.我就要$45.00o既越式燒豬頸肉拼越南扎肉燻蹄飯,不過我問可唔可以改湯河?經理話冇得改,咁算啦.然後要熱奶茶.之後經理返轉到同男友講,佢o既咖啡牛腩河冇飲品跟,問佢會唔會改第二啲o野飲,男友就要$16.00o既凍胚芽奶茶,回知轉頭佢返o黎問男友係咪要胚芽好立克.男友話好啦,要胚芽好立克,真奇怪!其實我想叫經理將我o既餐飲改為凍胚芽XX,將我杯熱奶茶當係男友o既order,咁就可以平啲,但都係冇.如果佢醒目,佢應該自動咁改.然後都係飲品先到啦,我o既熱奶茶都係冇乜茶味,係意料之中.而男友o既凍胚芽好立克呢,嘩!竟然可以淡到飲唔到好立克味,離譜.之後我o既越式燒豬頸肉拼越南扎肉燻蹄飯到o到o黎,扎肉同燻蹄各兩片,先食扎肉
然後都係飲品先到啦, 我o既熱奶茶都係冇乜茶味,係意料之中.而男友o既凍胚芽好立克呢, 嘩!竟然可以淡到飲唔到好立克味,離譜.
之後我o既越式燒豬頸肉拼越南扎肉燻蹄飯到o到o黎, 扎肉同燻蹄各兩片,先食扎肉,正常淡淡的,我蘸魚露食.
而燻蹄呢?嘩!切到好薄,只接近1毫米厚,厲害!所以我食唔真呢件o野.
而越式燒豬頸肉呢?竟然好甜同香口,口感唔同平時食到o既爽,而係腍啲,但由於佢係半肥瘦, 所以唔乾同鬆軟,我覺得佢比港式叉燒更好食.
而男友o既咖啡牛腩河呢? 睇見牛腩大大件,而佢話香而不辣,佢叫 侍應畀個碗仔,就將我啲飯勺落去,加!佢o既咖哩湯畀我食.
我試吓佢啲河粉,太腍,薯仔都腍同入晒味,其實咖哩係越食越辣.但男友就勁彈牛腩,係好大舊同算多,可惜淡淡唔入味同唔夠腍,因為佢唔係同咖喱汁一齊煮吧.
出去埋單時我都特登吓幾錢,係$101.00,我見到係$45.00,$38.00同$19.00.o衣o家計返胚芽好立克應該收o左$18.00,但menu上冇寫明胚芽好立克幾錢,同埋點解個經理要男友轉貴o左o既好立克? 呢個經理好似唔係好熟呢間o既產品,其實唔止我呢枱,隔離枱叫o野飲佢都要成日睇返menu只答到客人叫咩o野要加錢,唔通佢係新o黎?