2019-04-17
之前聽同事講過「錦麗」好出名,竟然佢在馬鞍山開分店,於是趁今日放假同老公來撐枱腳。黎都已經一點幾,所以唔洗等位,直入即坐,裝修都有點越南風,用好多竹/騰既元素。中間有大枱(6-8)、旁邊有4人枱、同埋另一邊係幾張二人枱,沒有BB椅提供,家長們自行選擇。睇睇餐牌,款式唔算好多,第一次黎當然想試招牌菜,但同時又想試其他的,仲試埋杯越南咖啡添。之前係網上睇左呢間錦麗的廣告,特別有講點食法,而每張枱上面都同樣有指示教你最正宗食法!其實我地一坐位,侍應已經放低兩杯配料比我地!配料仲可以無限供應!錦麗綜合粉($66)送到啦!雖然有生牛肉,但上枱時都唔係好生,而且當你影完相、再跟佢食法又飲湯又落配料,搞完已經熟左了!不過就剛剛好,唔會韌,粉既份量OK,有3個半粒的牛丸(彈牙!)、2大片牛肉及2大2細牛腩(剛好!),湯係幾清甜!加埋配料香草就好香!(真係味道唔同左的)牛肉佢都有教你用甜醬同拉差辣醬,一試無妨!跟住仲有個蕃茄蝦膏海鮮濃湯檬($68),一上枱就聞到好香!份量都OK,不過得2隻蝦、一塊札肉、3-4舊豆卜,都見唔到有其他海鮮...隻蝦雖然細隻不過就好新鮮,湯就真係好濃味!咁我都有落配料,所以更
跟住仲有個蕃茄蝦膏海鮮濃湯檬($68),一上枱就聞到好香!份量都OK,不過得2隻蝦、一塊札肉、3-4舊豆卜,都見唔到有其他海鮮...隻蝦雖然細隻不過就好新鮮,湯就真係好濃味!咁我都有落配料,所以更加香!
今次仲叫了小食,大蝦扎肉米紙卷($30),裡面有蝦、札肉、青瓜、蘿蔔絲、綠/紫(椰)菜等,札得好實淨!點埋魚露醬料酸酸甜甜好清新!微辣!蝦好鮮!
仲有凍越南滴漏咖啡($30),佢真係放係你面前慢慢滴哂成杯,杯底本身有煉奶,一邊食粉一邊睇佢滴,大約十分鐘左右都滴哂,店員主動幫你取走滴壺,咁你就自己倒落個冰杯度啦!我地已經叫少冰不過都係成大杯冰,自然會溝淡左,我都有試熱的版本,濃好多,但凍的也好飲!係幾好玩的體驗,立即想起當年和老公去柬埔寨都飲過煉奶咖啡!同埋佢隻杯碟好靚!
整體味道幾好,不過我地叫咁多嘢先剛好飽!價錢中上啦,又唔算好貴,偶爾食好D都開心架!
不過呢間店唔係幾環保,第一,提供水比客人竟然紙杯仔,其實其他碗都要洗啦,點解要用紙杯呢?我同老公就用裝配料那個膠杯來裝水飲。第二,落單係直接tick落張餐紙度,其實佢又唔係多選擇,唔似得車仔麵咁,根本無需要咁樣,普通叫WAITER來落單就好,何必浪費紙張呢!