餐廳: 茶木‧台式休閒餐廳 (黃埔天地)
資訊:

自從紅磡呢間裝修咗之後都冇嚟食過,今次第一次嚟試「高級版」茶木睇餐牌的確精緻過之前,感覺上好似用料靚啲健康啲間唔時會有特別款式,今期係鳳梨主題🍍本身想試金鑽鳳梨香煎沙朗配野菌藜麥飯,但係太想食佢嘅手作麵,所以冇叫到▶️ 烏魚子元貝手作麵 ($98)手作麵食落非常彈牙煙靭🤩感覺似意粉同烏冬嘅混合體,好好食材料豐富,有枝豆、紅豆、雜菇、車厘茄同抱子甘藍,令手工麵冇咁齋,個人幾鍾意呢啲配搭,唔奇怪👍🏻醬汁夠creamy,食落有浸芝士香味🧀掛起手工麵入口好正面頭兩粒巨型帶子煎得唔錯,有啲半生熟口感(入面少少似刺身)好有嚼口,而且味道新鮮🤤配上烏魚子味道勁濃 ▶️ 茶藝師精選純茶見佢有個‘🥇’不過唔知點解飲落覺得好普通😅茶味好淡,可能俾啲冰溝稀咗?仲要失敗嘅起我最尾差唔多飲晒先發現原來有跟珍珠🙈-食物質素進步咗,賣相亦高級咗調味配搭方面做得好咗,唔係淨係一味鹹為求惹味鍾意佢不斷有新款式,令佢起本土台灣菜入邊突圍而出裝修咗之後成間鋪大咗,感覺開陽咗冇咁迫服務就一般般,有個男後生樓面侍應態度麻麻地,不過收銀處嗰個就幾好唯一係價錢一樣偏貴,個人覺得佢份量細,食完一個都唔飽😢性價比低
睇餐牌的確精緻過之前,感覺上好似用料靚啲健康啲
間唔時會有特別款式,今期係鳳梨主題🍍

▶️ 烏魚子元貝手作麵 ($98)
手作麵食落非常彈牙煙靭🤩感覺似意粉同烏冬嘅混合體,好好食
烏魚子元貝手作麵

醬汁夠creamy,食落有浸芝士香味🧀掛起手工麵入口好正

▶️ 茶藝師精選純茶
見佢有個‘🥇’
不過唔知點解飲落覺得好普通😅茶味好淡,可能俾啲冰溝稀咗?
仲要失敗嘅起我最尾差唔多飲晒先發現原來有跟珍珠🙈
茶藝師精選純茶

食物質素進步咗,賣相亦高級咗
調味配搭方面做得好咗,唔係淨係一味鹹為求惹味
鍾意佢不斷有新款式,令佢起本土台灣菜入邊突圍而出

裝修咗之後成間鋪大咗,感覺開陽咗冇咁迫

烏魚子元貝手作麵