2017-10-09 121 瀏覽
國慶、中秋這兩個大節日,適逢連在一起,我地打工仔,難得假期可以放完又放,真是太開心了。姨母在大陸來港,與我家一齊過中秋節,難得姨母來港歡聚,又點可以,唔帶她出去食飯呢?姨母都是喜歡食些香口、酸酸辣辣的食物,記得上次她來港時,我們都是帶她去食泰菜,今次要轉口味,要食越南菜,都是有酸酸辣辣的味道。睇到餐牌的美食,樣樣都想食!套餐的食物,多樣化,包含了甜品、粉麵飯、飲料、時菜,一家合心意。火車頭湯河粉、湯底香濃、是一碗湯河的靈魂,除左湯粉夠滑溜外,其它的配料都不可少的,有生牛肉、牛柏葉、牛丸、肉質鮮味,夠彈牙、銀牙可增添口感,連湯底都不放過。馬拉盞炒椰菜苗,菜苗爽口夠青綠,加上鹹香味香濃,增添了口感。芝士蒜香大蝦頭,芝士蒜香,味夠香濃,大蝦好大隻,比手掌還要大,又多蝦肉,啖啖肉,肉質鮮味,夠爽口,加上芝士蒜香的惹味,美味可口。

睇到餐牌的美食,樣樣都想食!