2008-08-10
其實以前見雜誌有介紹過, 但聽聞是New York 過江龍, 心想可能是美日fusion之類, 再加上位處Elements, 所以未有提勁一試. 今次由於晚飯時間, 又不是太餓, Miffy提議到MEGU, 既然有推介, 當然要試試. 人少少食壽司, 都鍾意坐bar枱, 既可以望住師傅整, 又可以邊食邊同師傅傾計, 開心~二人點了 - 1. 蜆柚子胡椒清湯: 胡椒清湯, yes, 但柚子微弱. 作為開場醒胃, 算是合格.2. 油甘魚刺身: 見師傅放下兩薄片, 禁不住同師傅反映. 還好不到一會他再多放一片.. 嘻3. 帶子刺身: 勁鮮甜, 尤其本貓乃帶子超級粉絲, 食落簡直有漫畫中盛放煙花情景, 哈哈.4. 玉子壽司 x4: 蛋漿混有魚蝦, 鮮甜而鬆軟, 所以我同Miffy後來encore多兩件.5. 左口魚邊壽司 x2: 阿樂師傅介紹. 爽甜, 有口感, 不錯.6. 魚立 魚壽司 x2: OK.7. 海膽壽司 x1: Miffy 話鮮甜好味.8. 金目魚立 魚壽司 x2: 我至愛之一. 鮮甜好味.9. 深海池魚壽司 x2: 阿樂師傅知道我怕池魚後介紹. 初時我都有點抗拒, 但原來深海池
二人點了 -
6. 魚立 魚壽司 x2: OK.
7. 海膽壽司 x1: Miffy 話鮮甜好味.
8. 金目魚立 魚壽司 x2: 我至愛之一. 鮮甜好味.
9. 深海池魚壽司 x2: 阿樂師傅知道我怕池魚後介紹. 初時我都有點抗拒, 但原來深海池魚與池魚有別. 非但不腥, 極鮮甜又有口感, 頗有驚喜.
10. 蔥油甘魚腩卷物: 沒有吞拿魚腩濃烈, 但魚茸清甜而帶芝麻及日本蔥香, 好味.
11. 冷稻庭烏冬: 賣相優美, 麵質好, 富口感. 有薑茸, 蔥花, 芝麻, 唯獨欠缺鵪鶉蛋, 是怕禽流感嗎?
+ 350ml 福正宗 sake
本來打算淺嘗, 但最好還是捧著肚走, 連甜品也容不下.
一進門已有high-end式招待, 就算walk-in都登記客人資料. 此舉容易令日後再訪的客人有親切感, 我頗為欣賞. 設計是紅金kimono作天花配米白椅桌, 舒服而不失東洋華麗風. 雖然是本地師傅, 但手握壽司手法熟練, 飯質剛好不過實; 態度亦親切.
總括來說, 以此質素如此價錢, 絕對合理.
我會有興趣再訪. 多謝Miffy!