2014-07-24
今日做野咁啱路過尖沙咀,有幸同男朋友仔食個午飯。事關我地大家都趕住做野,就把心一劃,落樓下個food court度覓食。好可惜,呢度已經被攻陷了,我地黎到味千門口,見到有位,行埋去見到要收加1,諗住快快醫肚既我地諗住都唔會貴好多個10幾20蚊就當買個時間同買個位坐。立即叫野食,侍應再次提醒有收加1,我地表示okay便即刻落單!我揀左要豚肉拉麵。叫左之後佢落單行返轉頭過要10至12分鐘,男朋友仔話okay,我地就好Sad咁開始低頭㩒電話做野,2個都不停手!等呀等,個麵終於到喇~ 餓死左我地。我地2個繼續低頭,不過今次係搏命食,夾夾下,我發現我碗麵啲拉麵一舊舊,好似未煮開咁,好傷心,但因為要快,同唔想等所以冇出聲。個麵質地唔差,但真係未煮開,相信係先前煮好準備午市用既原故,所以佢地叠堆晒。個湯都唔錯,但相比地坊間啲日式拉麵店,當然冇咁出色喇。不過味道都算幾好。另外到豚肉,好多塊薄薄片,奈何太dry,唔係應該會更好。總括黎講,係自己趕時間既情況下係一個咁爆既food court搵到一間唔洗自己搵位就有位坐,味道又唔差既拉麵,其實真係幾幸福。