2022-03-13
最近要囤各種貨,恰好經過IFC發現呢間香港本地曲奇品牌售賣多款充滿香港特色嘅曲奇餅。店舖環境同店員嘅服務質素都相當唔錯,讓我都安心逛了一會兒。雜錦曲奇($208)最吸引我,有8款口味,可一次試勻趣怪新奇嘅配搭真係超啱鍾意嘗鮮嘅我。雜錦曲奇內容物有XO醬曲奇、香辣蝦米曲奇 、蔥油雞曲奇、陳皮子薑曲奇、杏脯迷迭香曲奇、提子花旗蔘曲奇、七味粉曲奇、紅棗曲奇。我最鍾意就係蔥油雞曲奇同埋紅棗曲奇,前者有港式雞仔餅風味,後者食落幾養生。而最驚喜係七味粉曲奇,辣勁幾突出,夾雜埋堅果更增加口感。本身以為香辣蝦米曲奇同XO醬曲奇會好似,食後發現XO醬曲奇多咗陣油香同埋瑤柱嘅香氣。迷迭香平時用開嚟整西餐,加入曲奇再襯埋杏脯原來都幾夾,香料味溫和唔會搶咗杏脯嘅味道。提子花旗蔘曲奇嘅花旗蔘味香而不苦澀,都值得一試!另外佢地最近出嘅全新口味有4款,分別係鹹蛋蝦膏曲奇、特濃朱古力曲奇、香橙夏威夷曲奇、南乳秋葵曲奇。我有試咗其中兩款,香橙夏威夷曲奇係果乾同堅果嘅結合,鐘意香橙粒係入面幾清新!而鹹蛋蝦膏曲奇咸香十足,蝦味突出仲有脆脆嘅碎屑好似櫻花蝦嘅香脆口感。
我最鍾意就係蔥油雞曲奇同埋紅棗曲奇,前者有港式雞仔餅風味,後者食落幾養生。 而最驚喜係七味粉曲奇,辣勁幾突出,夾雜埋堅果更增加口感。本身以為香辣蝦米曲奇同XO醬曲奇會好似,食後發現XO醬曲奇多咗陣油香同埋瑤柱嘅香氣。 迷迭香平時用開嚟整西餐,加入曲奇再襯埋杏脯原來都幾夾,香料味溫和唔會搶咗杏脯嘅味道。提子花旗蔘曲奇嘅花旗蔘味香而不苦澀,都值得一試!
另外佢地最近出嘅全新口味有4款,分別係鹹蛋蝦膏曲奇、特濃朱古力曲奇、香橙夏威夷曲奇、南乳秋葵曲奇。 我有試咗其中兩款,香橙夏威夷曲奇係果乾同堅果嘅結合,鐘意香橙粒係入面幾清新! 而鹹蛋蝦膏曲奇咸香十足,蝦味突出仲有脆脆嘅碎屑好似櫻花蝦嘅香脆口感。