2017-01-15 3585 瀏覽
因地鐵新沿線開通, 為食鬼就梗係走去新地方找野食啦!最新目標---黃埔未通車前, 很怕去黃埔😨, 搭船又等得耐, 搭車又搭得耐,轉巴士又轉小van才去到, 又要行一大段路才去到, 食咩野mood都係無哂, 現在好多啦!✌✌今次介紹的酒樓在美食坊內, 一出c出口就到✌雖然轉站都轉到暈😅不過30分鐘內搞掂✌爸爸試過這間晚宴, 所以極力要求再encore多一次, 所以在整座美食坊咁多間食肆, 最後試食尼間午餐, 無法嘆早茶, 因為佢開12點㗎😅我地點左壽包、蝦芒卷、龍躉腩炒麵、灌湯餃、菜膽雲吞雞、砂鍋豬頸肉河粉及芋角壽包:超大個, 睇!幾大個鹹蛋黃, 鹹蛋黃油多到流哂落包底,蓮蓉唔黏口👍蝦芒卷:麵條炸得金脆, 足料蝦膠, 蝦膠大大塊,不過芒果肉較少, 整體👌龍躉腩炒麵:麵底炸得 bo bo 脆, 可惜骨頭多過腩肉😅灌湯餃: 湯味道及材料都一般菜膽雲吞雞 :大大鍋, 超多雲吞, 全部細蓉,大白菜半棵, 湯富雞味, 不過雞肉較老砂鍋豬頸肉河粉:熱辣辣的大鐵鍋, 豬頸肉厚薄適中, 每條河粉都沾上醬油, 味道一流, 熱鍋保持河粉的溫度👍不過亦因為大鐵鍋太熱,將6成河粉都整燶,特別接近鍋底的河粉,

龍躉腩炒麵:麵底炸得 bo bo 脆, 可惜骨頭多過腩肉😅

灌湯餃: 湯味道及材料都一般

不過亦因為大鐵鍋太熱,將6成河粉都整燶,特別接近鍋底的河粉, 即使我地食得幾快都無用😢(我地15分鐘後, 將d 凍左嘅茶棄置在鍋內, 鍋的熱力竟然將它翻滾, 這就更加證明到個砂鍋有幾熱😨😨)
其實在砂鍋底放塊小型鐵板, 咁就可以又保熱又唔會整燶d粉啦!😆😆

芋角:炸得很鬆脆, 芋泥同埋餡料鹹淡適中