2018-02-03 211 瀏覽
夜晚嚟到銅鑼灣食好嘢,樓上舖以為會冇咁多人,點知上到嚟都仲係好多人等位,睇嚟呢間嘢幾掂睇一睇咗menu,感覺都幾多嘢食,有9道菜,2個甜品同其他飲品小食首先試下佢個原隻一口功夫鮑魚燉蛋用咗嘅係南非鮑魚,同一般係香港食到嘅唔同,特別有海水味同彈牙本身以為淨係普通嘅燉蛋,原來外面睇落好豐富,入面都內有乾坤!首先鮑魚嘅四邊有杞子,上面有啲仿魚翅,最上面有厚厚一坐山嘅蟹籽蛋係用咗少少薑嚟燉,順便可以幫海鮮辟腥,底部沉澱咗少少細細嘅薑粒同蘑菇令到整個味道層次有一個昇華鮑魚嘅鮮味都滲入燉蛋度,令到整體味道鮮甜火焰炭燒蜜汁豬扒皇真係著住火咁上,可以享受埋視覺效果之餘又可以打卡燒得7788之後啲火熄咗,店員幫我哋揭開錫紙原來整個煲入面係足足有6大塊豬扒!!!我哋全部都好驚訝,因為通常私房菜每一個餸都只會得少少份量,但原來呢度我哋一人有一塊扒据店員幫我哋分好之後,再細心咁淋上蜜汁每塊扒都大過手板,真係好誇張好彩嘅係塊扒真係好好食,蜜汁燒完嘅味道有少少似叉燒,但係肉質仍然保持細嫩唔鞋豬扒本身都靚,有啲連住骨,靚肉加上啱火候嘅烹煮方法,成就咗呢塊豬扒皇乾隆八寶生菜包,幾欣賞佢呢度菜嘅用心除咗一擺上枱香味撲鼻

首先試下佢個原隻一口功夫鮑魚燉蛋

令到整個味道層次有一個昇華
鮑魚嘅鮮味都滲入燉蛋度,令到整體味道鮮甜

燒得7788之後啲火熄咗,店員幫我哋揭開錫紙
原來整個煲入面係足足有6大塊豬扒!!!

店員幫我哋分好之後,再細心咁淋上蜜汁

每塊扒都大過手板,真係好誇張

乾隆八寶生菜包,幾欣賞佢呢度菜嘅用心
除咗一擺上枱香味撲鼻之外,伴碟都好靚
成碟菜式都好賞心悅目

八寶嘅配料好豐富,堆滿一座山咁,裡面有肉碎,香菇,蘿蔔,三色椒......
全部配料都切得好幼細,特別係菇味好香濃惹味,配埋生菜包住一齊食好fresh