2017-09-24
星期六約朋友去筲箕灣,知東大街多嘢食:一出地鐵站轉右就望到呢間餐廳。門面門面寫八澤之外,仲有寫明自己係串燒、拉麵同烏冬專門店。門口左邊嘅裝飾好文青,有一架單車,單車係啡色。有一張木製嘅檯。檯旁邊有好多吟釀嘅酒樽。好有意思。餐牌餐牌有清楚寫明有咩食物,亦有標明價錢。見到「正」喺旁邊,我估應該果啲好好食。食物1.)黑松露忌廉海鮮烏冬湯有好濃忌廉,聞落去好有黑松露味:烏冬比平時扁身,但食落去就好滑口。三文魚都幾厚身差唔多兩個五蚊銀咁厚。食落去三文魚好滑,保留到三文魚示有味道。2.)黑豚肉生蠔燒一份生蠔燒有兩件:用黑豚肉包住成隻蠔,長度差唔多一隻手嘅嘅直徑:黑豚肉味濃而肉質鮮嫩,外層黑豚燒至金黃色;而蠔嘅味好濃,蠔就好肥美,啖啖肉而且好多蠔嘅肉汁。值得一試再試。3.)牛油金菇包金菇好淋,聞落去好有牛油味。飲品自家製冰糖紅棗雪梨茶:好清甜嘅雪梨味同有紅棗味。又唔太甜而且好清潤。餐具餐檯邊放左一樽水,而且用保溫壺裝住水。可以保持水嘅溫度。另外擺放水杯、筷子同匙羹。擺放整齊而且方便客人有而有需要之用。餐廳內餐廳牆用全木嘅裝潢,另外擺放咗一啲插畫。眼見餐廳好乾淨。服務態度侍應服務態度好好:當有熱嘅食物
門面
餐牌
食物
1.)黑松露忌廉海鮮烏冬
2.)黑豚肉生蠔燒
3.)牛油金菇包
金菇好淋,聞落去好有牛油味。
飲品
餐具
餐廳內
餐廳牆用全木嘅裝潢,另外擺放咗一啲插畫。眼見餐廳好乾淨。
服務態度
侍應服務態度好好:當有熱嘅食物送上嘅嚟時侯,叫我地小心熱。亦有做覆單嘅動作,防止漏單。