2022-04-08 1003 瀏覽
睇完米紙嘅介紹先知原來鰂魚涌有咁多間叻沙,本身都好鍾意食叻沙,所以搵日晏晝嚟食。可能因為疫情多數人WFH,lunch time嚟到都唔使等位。餐廳招牌菜係肉骨茶同叻沙,叻沙選擇都幾多,有海鮮、魷魚、咖喱雞、巴東牛肉、沙嗲串燒同三寶。我哋兩個人嗌咗海鮮叻沙、巴東牛肉叻沙同一個馬拉飯。跟餐送嘅是日飲品係冬瓜茶好好飲海鮮叻沙配料豐富,有鮮蝦、烚蛋、魚蛋、魚片頭、魚片、豆卜、通菜同芽菜。金黃色叻沙湯底濃厚充滿椰香,微辣帶點咖喱香味。麵條有油麵同米粉,亦可以揀摻摻,即係兩溝。油麵同米粉吸收咗香濃湯底,好惹味巴東牛肉叻沙同樣充滿椰香而且咖喱香味濃郁,牛腩煮得夠腍又入味馬拉飯帶點蒜香,雖然深色但比想像中淡味。用嚟撈叻沙湯幾好味總括嚟講食物質素高,叻沙用料新鮮又足料,而且份量唔少食得夠飽。下次會再嚟試下肉骨茶。

海鮮叻沙

巴東牛肉叻沙

馬拉飯

馬拉飯帶點蒜香,雖然深色但比想像中淡味。用嚟撈叻沙湯幾好味

午餐
海鮮叻沙