2022-10-21 435 瀏覽
近年好多人都鍾意飲茶,坊間都開咗唔少嘅茶飲店,飲台式手搖飲品最怕就係太甜同埋太稀,而啲配料就怕佢煮得太淋或者唔入味。雖然茶飲店琳琅滿目,但始終開茶店嘅門檻好低,好多質素參差,有質素啲又會令我再回頭嘅茶飲店實在唔多。Lion Tea💛位於長沙灣同深水埗交界嘅一條小巷,唔係附近嘅居民都比較少經過,但偏偏獅子茶舍就選擇左呢個偏僻嘅角落開店。第一次你呢間小店係朋友介紹,試咗奶蓋芋圓奶茶,第一次試個奶蓋已經覺得好好creamy好香,小芋圓都好濃芋頭同蕃薯嘅香味,第一次試嘅感覺就覺得佢好足料。鮮奶芋圓仙草杯($25)今次再去叫咗呢杯鮮奶芋圓仙草杯,本身見佢只係$25以為佢份量應該好少,點知返到屋企一打開成杯滿到瀉出黎...影呢張相嘅時候已經食咗三份一杯,成杯都係滿滿嘅芋圓同仙草凍!Lion tea嘅仙草凍同平時坊間嘅有啲唔一樣,食落會有一陣好香嘅涼茶味,喉嚨會有一種清涼嘅回甘。呢間小店嘅嘢飲有一種手作嘅感覺,佢嘅配料嘅用了同坊間嘅都好唔一樣,雖然位置比較偏僻,但係附近都有好多唔同嘅小食店,對面有間泰國嘢都好好味,大家不妨過黎試下小食+奶茶😛 足料小店好值得大家支持,冬天都有好多熱飲揀架💛

鮮奶芋圓仙草杯

鮮奶芋圓仙草杯($25)

鮮奶芋圓仙草杯