2018-06-21 392 瀏覽
好鍾意食車仔麵, 但每次食完都好口渴, 要飲返好多水先舒服。聽朋友話佐敦有間用足料老火燉湯做既台灣麵, 一於黎試下佢個湯底。地方唔太大但高朋滿座, 檯上放了點餐紙和筆, 系自助式叫餐。只是見麵既種類, 都已經有十幾款, 超多選擇。我就點左佢既招牌豬潤麵, 再加台灣香腸同老水豬大腸, 配上米粉。先飲一啖湯, 真系原味老火湯黎, 好正。豬潤咬落好爽唔易散。但最好最好味既, 都系老水豬大腸, 非常入味。朋友點左豬手加肉燥同韓牛, 配上韓國粗粉絲。豬手夠腍又入味, 好大件。牛肉就分唔出系咪韓國, 因為我地都唔系牛專家, 麵底就唔錯, 可能系粉絲關係, 所以索晒湯汁, 好味。除了麵之外, 我地仲點左幾款小食。蔥油小圓餅, 一口咬落去就爆汁爆饀, 好juicy。老水雞中亦, 唔洗我多講, 一睇就知好入味。陳醋木耳, 酸酸地又爽脆. 好開胃。口水雞, 麻辣度適中, 雞肉夠滑。
只是見麵既種類, 都已經有十幾款, 超多選擇。

招牌豬潤麵, 再加台灣香腸同老水豬大腸, 配上米粉

豬潤咬落好爽唔易散。

但最好最好味既, 都系老水豬大腸, 非常入味。

朋友點左豬手加肉燥同韓牛, 配上韓國粗粉絲。
豬手加肉燥同韓牛, 配上韓國粗粉絲

除了麵之外, 我地仲點左幾款小食。
蔥油小圓餅, 一口咬落去就爆汁爆饀, 好juicy。
蔥油小圓餅

老水雞中亦, 唔洗我多講, 一睇就知好入味。
老水雞中亦

陳醋木耳, 酸酸地又爽脆. 好開胃。
陳醋木耳

口水雞, 麻辣度適中, 雞肉夠滑。
口水雞
2018-05-09