2019-07-16 48 瀏覽
就算天氣幾熱辣辣,都擋唔住打邊爐的興致,同舊同事去尖沙咀碼頭故事火鍋,一班女仔入到去好興奮,見到古色古香的裝修,隨時打卡,我負責點菜百味湯鍋+蕃茄鍋,清甜得來帶豬骨、杞子等等味道,可以當湯飲,我最少都飲左3碗。如果加湯的話,係會加返白湯入去,唔駛驚會溝淡。打邊爐食材,唔少得安格斯肥牛,一片片手切牛肉脂肪分佈比例好平均吸引,食落帶有點肉汁有油香,厚度切得岩岩好,肉質鮮嫩,性價比幾高海霸王蝦餃大隻,皮做到好好,油潤彈口,有蝦味,餡內汁多和油香,好食爽口蝦又彈牙手工韭菜餃皮薄餡多,韭菜好多索索聲,真好食最驚喜就係紅糖鍋蓋,炸得惹味,紅糖餡作為餡料見驚喜,配埋紅糖醬,味道更出生根幾脆。放落去淥一淥就得。太耐就會炸魚皮必點,即叫即炸,好味超脆超正,宜家諗返都重想食大家還點了油麥菜、洞庭烏冬同出前一丁、藕片。非常之豐富嘅一餐

手工韭菜餃皮薄餡多,韭菜好多索索聲,真好食
生根幾脆。放落去淥一淥就得。太耐就會
炸魚皮
必點,即叫即炸,好味超脆超正,宜家諗返都重想食
大家還點了油麥菜、洞庭烏冬同出前一丁
、藕片。非常之豐富嘅一餐