2023-12-02
之前屋企附近幫襯開嘅餃子店都執哂,好食抵食嘅少至又少🥹小店雖然離我有點遠,但飽滿餃子平價抵食款式多🤩回頭率高啊👍🏻◂ ◂ ◂ ◂ ◂ ✐☡ ▸ ▸ ▸ ▸ ▸好多款都想食所以叫混合款,每款湯厎有兩款餃子(共10隻),每款餃子皮薄且包有軟嫩豬肉😋1️⃣ 麻酸辣湯,湯底跟酸辣湯差不多,咸淡度剛好而且越食越覺辣🤤▸ 皇帝菜鮮豬肉餃好似第一次食有皇帝菜嘅餃子🤔,食落少少甜(菜嘅鮮甜)▸ 泡菜芝士鮮豬肉餃#芝士控 表示一咬爆漿,配埋泡菜咸咸辣辣好正🧀另有買現成返屋企煎黎食,但建議淥黎食的確會更合適🤣2️⃣ 鮮雞湯,湯底幾香飲落清甜▸ 韭菜鮮豬肉餃我唔好韭菜有得揀會唔食😂但比起淥個人更愛食煎嘅▸ 大白菜鮮豬肉餃最愛大白菜款因為母親大人都成日包大白菜🥰配豬肉好夾無得輸 煎餃雖然油少少但必叫,以石頭墊底上枱保溫,脆卜卜餃子皮餡料一樣飽滿😍▸ 招牌生煎餃:香芹芫茜鮮豬肉餃+韭菜鮮豬肉餃芫荽同韭菜我都唔愛食🫠兩者之下揀咗韭菜,幸好係配肉味道較易入口唔會太「臭」,母親大人會用蛋包所以味較「臭」🫣 另有叫其他小食同小菜:▸ 檸香酸辣無骨鳳爪,酸酸甜甜夠開胃,少少辣越食越上癮▸ 麻醬肉鬆凉拌豆腐,滑捋捋豆腐配麻醬好夾
◂ ◂ ◂ ◂ ◂ ✐☡ ▸ ▸ ▸ ▸ ▸
▸ 皇帝菜鮮豬肉餃
好似第一次食有皇帝菜嘅餃子🤔,食落少少甜(菜嘅鮮甜)
▸ 泡菜芝士鮮豬肉餃
最愛大白菜款因為母親大人都成日包大白菜🥰配豬肉好夾無得輸
▸ 招牌生煎餃:香芹芫茜鮮豬肉餃+韭菜鮮豬肉餃
芫荽同韭菜我都唔愛食🫠
另有叫其他小食同小菜:
▸ 檸香酸辣無骨鳳爪,酸酸甜甜夠開胃,少少辣越食越上癮
▸ 麻醬肉鬆凉拌豆腐,滑捋捋豆腐配麻醬好夾,加埋超多酥香肉鬆增加口感😋
▸ 石板孜然羊髀肉,肉質軟嫩易咬有肉汁,羊羶昧不太重但因為孜然粉略嫌有點咸
▸ 上湯漫娃娃菜,正常發揮份量不少幾鮮甜
▸ 蕃茄薯仔豬骨湯,幾足料飲落甜甜唔太咸,但有少少味精