上兩個星期相約朋友到大坑搵食, o個晚天氣熱到我一路行一路標晒汗朋友便提議去附近o既人氣手工雪條店 ISEE iSEE, 休息下順便降下溫鋪面採開放式設計, 搭配白色牆身, 簡潔明亮令原本小小的店面也變得有度假 Feel, 向著馬路感覺 RelaxISEE iSEE o既手工雪條主要分兩種: 果汁+新鮮果肉 (eg 奇異果, 菠蘿) & 北海道牛奶+新鮮果肉 (eg 士多啤梨牛奶, 紅莓芝士)木製o既餐牌非常特別, 可見雪條價錢由 $38 - $42 不等, 屬於中等價錢雪櫃內擺放住色彩繽紛o既手工果肉雪條, 我o既選擇困難症又出現....經店員解釋下, 最後選了新品 Juicy Honeydew 蜜瓜 $ 42就o甘望其實唔起眼, 又唔似其他生果口味o甘見倒果肉但一咬落好驚喜, 雪條入口清甜, 亦食倒蜜瓜果肉好似飲緊果汁o甘, 甜味天然, 口味比較上清淡細看店內 Menu, 原來仲有韓式刨冰食, 當然要會一會佢啦 和朋友 Share 了 Purple Harvest 甜心蕃薯初雪 $58 這款 "初雪" 賣相極之吸睛, 以紫色小花盆形式上桌, 女生一定喜歡刨冰面灑上紫薯粉, 南瓜籽

鋪面採開放式設計, 搭配白色牆身, 簡潔明亮
ISEE iSEE o既手工雪條主要分兩種:
就o甘望其實唔起眼, 又唔似其他生果口味o甘見倒果肉
但一咬落好驚喜, 雪條入口清甜, 亦食倒蜜瓜果肉
好似飲緊果汁o甘, 甜味天然, 口味比較上清淡

刨冰面灑上紫薯粉, 南瓜籽及薄荷葉, 靚到唔捨得食

撥開面層, 裡面仲有紫薯蓉, 麻薯同埋燕麥脆脆, 口感有層次
而冰底都係用北海道牛奶整o既, 無添加其他糖份, 有微微奶香
唯一係刨冰好快溶, 一溶味道就更淡, 所以要盡快食用
總括黎講, 初初見倒個價錢, 實在會令人感到卻步
但食過之後就明白點解o甘貴, 因為真係真材實料
新鮮水果打成果汁, 成本都唔平, 係夏天健康甜品之選
2015-06-22
  • 草莓北海道牛奶