2024-04-20 1733 瀏覽
👦🏻👧🏻一直都覺得跑馬地有唔少隱世美食,今次行橫街就發現咗 - 大四囍 呢間中菜館。餐廳裝潢簡約舒適,食物價錢以銅鑼灣/跑馬地區計都算合理/抵,難怪有唔少回頭客!🌟蝦多士蝦多士一上碟已經係十分吸引,金黃色既多士配上薄薄一層彈牙爽口既蝦膠,食落啖啖鮮蝦既鮮味,蝦膠面沾滿白芝麻,相當可口。配上沙律醬更加係將蝦多士提鮮百倍!🌟鮮菠蘿咕嚕肉咕嚕肉炒得幾好,豬肉用上梅頭肉,肉味濃郁略帶脂肪,質感幼滑。外皮炸得鬆脆而內裏肉質細嫩,配上甜酸汁簡直係一流既配合!鮮菠蘿有輕輕炙燒過,食落鮮甜冇酸味,值得推介👍 。🌟揚洲炒飯揚洲炒飯炒得粒粒分明但唔油膩,入面非常足料,有勁多蝦同叉燒,味道可以話係夠哂豐富!😼🌟生拆蟹肉炒鮮奶炒鮮奶呢道小菜絕對能夠食出師傅嘅功架,蛋白鮮奶夠曬滑嫩,仲食到陣陣牛奶奶香味。蟹肉份量相當充足,每食一啖都可以食到蟹肉😍。呢道餸調味簡約,用上少量金華火腿,其咸香就足以為鮮奶提鮮味。

🌟蝦多士

🌟鮮菠蘿咕嚕肉