2014-05-23
哩個係我寫嘅食評, 等我自我介紹一下先, 好快!我好中意食野,成日都會得閒無事就OPENRICE, esp上堂上到就瞓果陣好想尋找d好食又負擔得起的好東西, 因為我就快食窮自己了ANYWAYS,言歸正傳::::::我最近跌斷左隻腳/_\打哂石膏咁, 已經足不出戶左一星期21/5果日有朋友好好咁黎推我去街但諗左好耐, 香港人多車多, 又落雨,可以去邊-_-最後決定左去HIGH TEA, 但係講真, 食過grand hyatt, antique, sevva, le gouter bernardaud...都冇一個又好食又舒適又價錢合理大佬!-_-grandhyatt & le gouter的蛋糕仲難食過聖安娜, antique&sevva的服務態度唉...仲要咁貴-0-所以最後決定了去我一直想試的CAFE DEADEND咁偏僻+我隻跛腳可以點去?中環搭的士30蚊左右,,但如果你行到,試試由上環行上黎,會經過好多好有feel的建築物當然,你也會行到出哂汗FOR SURE!去到發現佢冇開OUTDOOR位, INDOOR位不大, 大約6張tables + 吧枱對住open kitchend s
好想尋找d好食又負擔得起的好東西, 因為我就快食窮自己了
ANYWAYS,言歸正傳::::::
我最近跌斷左隻腳/_\打哂石膏咁, 已經足不出戶左一星期
21/5果日有朋友好好咁黎推我去街
但諗左好耐, 香港人多車多, 又落雨,可以去邊-_-
所以最後決定了去我一直想試的CAFE DEADEND
d staff見到我跛,好nice咁扶我同幫我開門
一放低餐牌,佢就話已經賣哂bagel & (唔記得左咩)
但好采,我想試的BELT & STEAK SALAD都仲有 steak salad好juicy!!!!!還有我最愛的rocket poached egg是糖心的!!!!!!
個汁酸酸甜甜好開胃)))))
咖啡我本身叫左個DIRTY, 係ICED MILK + HOT ESPRESSO, 但可惜佢上果陣我去左TOILET, 所以睇唔到佢本身係點, dirty好好飲, 係好滑好滑嘅flatwhite cox佢好奶 好中意!
但DIRTY太細杯了, 所以我叫多左杯, 本身諗住叫FLATWHITE,但佢話FLATWHITE冇LATTEART...(奇怪,我在MELBOURNE日日飲FLATWHITE都有LATTE ART: 連hot chocolate都有XDDDD melbourne的咖啡果然係best coffee in the world XD) 但不得不贊CAFEDEADEND的LATTEART好靚))))))))))))))))
冇影到BELT的獨照, 只能說大家都忍唔住食了! BELT係BACON&EGG HAMBURGER, 有蛋漿流出
但最SURPRISED的不是HAMBURGER, 而是伴碟的YOGURT, 好FRESH, 好似係自家製的 甜品得兩樣, 但我想佢全心全意做的這兩款比其他多款但唔好食的好多了
我們叫了APPLETART, 本身都想試下佢個CHOCOLATE TERRINE但係佢冇左血橙SORBET:"0變左RASBERRY SORBET,所以冇咁特別P
哩個APPLETART係全個APPLE切片再砌返埋, 我唔係好like cinnamon的都覺得好味因為佢唔算太重
但係個皮實在太好味了!好香牛油味,好脆好鬆化DDDDDDD vanilla雪榚+caramel+榛子))
佢6pm closes, 530 last order
為免阻住人地收工,我在530已開始call taxi,但call左4次都冇 太偏僻了吧
但好采之後見到有的士, 如果唔係我個frd就要推我架輪椅落亡命斜*0*
題外話/補充資料:
很窩心的員工:) 問我隻腳整親食唔食得牛架?:o
之後仲喺instagram祝我早日康復:) thankyou!