2016-09-07
呢排越出席得多飯局,越多機會食到蒸氣海鮮,所以對蒸氣海鮮既要求都提高左。今晚朋友約食正宗水上人,滿心期待,因為質素應該有番咁上下,要對得住個名!水上人地理位置極佳,旺角朗豪坊附近,集合同散band話咁易。砵蘭街兩邊好多食肆,而水上人既門面都幾夠氣勢。室內環境寬敞,分上下兩層,大伙兒齊齊蒸無難道。同時亦都唔少得水上人必有既魚缸,又大又多海鮮。每張枱都有一個好似好稻草帽既物體,其實係蒸鍋既蓋,再加埋自動化既計時操控,蒸氣海鮮 - so easy。餐牌海鮮應有盡有,又有其他"蒸得"既食物,蒸菜,烏冬,糕點等等。落完單,先混個醬。雖然呢度食蒸氣海鮮,但係都有個混醬區比食客自由混醬,而且配料勁多。象拔蚌仔平時食開長身大條,所以見到咁滴骰既象拔蚌都覺得幾得意。蒸熟之後略帶黃色,象拔蚌食落爽口,但味道略清。胭脂蚌比蜆既體積略大,更肥美多肉。特別既係肉身會見到有少少紅色,可能因為咁,所以叫胭脂蚌。波士頓龍蝦未蒸之前仍然十分生猛,即使已經切成數份,依然見到佢郁動,證明仲係新鮮。食既時候用叉叉起龍蝦肉,肉身有"彈"既感覺,食落爽口。珠江奄仔蟹蟹唔算大隻,但見到黃色既羔,我知道要將重點由蟹既大細,放番落羔度
水上人地理位置極佳,旺角朗豪坊附近,集合同散band話咁易。 砵蘭街兩邊好多食肆,而水上人既門面都幾夠氣勢。室內環境寬敞,分上下兩層,大伙兒齊齊蒸無難道。同時亦都唔少得水上人必有既魚缸,又大又多海鮮。 每張枱都有一個好似好稻草帽既物體,其實係蒸鍋既蓋,再加埋自動化既計時操控,蒸氣海鮮 - so easy。 餐牌海鮮應有盡有,又有其他"蒸得"既食物,蒸菜,烏冬,糕點等等。 落完單,先混個醬。雖然呢度食蒸氣海鮮,但係都有個混醬區比食客自由混醬,而且配料勁多。
蟹唔算大隻,但見到黃色既羔,我知道要將重點由蟹既大細,放番落羔度。蒸完之後既蟹羔,依然滑溜,入口舒服。蟹羔雖然未至於海量,但我已經好滿足。
賣相都幾似和牛,面頭有類似沙爹醬既野。入口豚肉腍口,雖然叫怪味,但味道完全唔怪。疑似沙爹醬味道突出。
見到蒸氣海鮮有呢個item都幾得意,於是試下。雖然同酒樓一樣都係蒸,但今次就係客人面前蒸足全程。但以蒸海鮮為主計,呢度馬拉糕好有驚喜。因為佢夠鬆軟,味道唔錯,個人認為比一般酒樓食開還要好。
壓軸食既係南瓜豬筒骨粥。之前蒸既咁多樣野既精華都落到粥裡面,再加上個多小時,粥已經煮到綿身,而且非常鮮味。唯一美中不足既係粥未夠杰身。
同之前食過既其他蒸氣海鮮比,呢道的確更加出色,食材更新鮮。而且食既過程中,店員經常斟茶換碟,服務值得一讚。
正宗水上人呢個名果然無改錯。