2006-12-16
同事到CWB 開會,黃昏時份帶來Krispy Kreme 的甜甜圈。女同事們怕男生笑她們肥,只敢食半枚。我就老實唔客氣,食了一枚NY Cheesecake 口味、半枚草莓果醬口味、半枚Cappaccinno 口味。特色口味的甜甜圈,分別係裝飾和灌入相關口味的餡料。哄女生和小孩係一流!個人認為,香港的Krispy Kreme Donut ,麵糰部份油膩好重,無論聞落去,還是咬落去,都感受到「啖啖油」的可怖。跟美國的口味。略有不同。=====================================題外話:A 平心而論,原味係首選,亦是入門初階者必試。吃野同學習一樣,由最基本試起,領悟和適應才會順利。一步登天,會錯過好多野,只知最後成品的short cut approach,到頭來好多野都返唔到轉頭!年輕新仔,練好基本功係好好好重要,尤其係那些technical 行業!共勉之。B 記得在加國唸書的年代,常驅車到西雅圖度週末,回程返溫哥華,總會買一打原味的甜甜圈和數枚Anutie Anne 的肉桂麵包條!後來,大溫哥華的Surrey 都開了分店,不用落美國都有得食。
跟美國的口味。略有不同。
題外話: