2019-07-19 163 瀏覽
印象中,👦🏻從來都無聽過咩叫「冷糕」,直到👧🏻有日係social media見到鑽石山新開左一間小食店有冷糕賣,👦🏻終於知道係咩一回事🙈鑽石山既C2出口上到地面個層右轉,係間茶飲店隔離就係呢間店,除左有冷糕賣,仲有紅豆餅、煎釀三寶......既小食賣,個日星期日去到都見到好多人排緊隊,都等左一段時間,因為冷糕係即叫即製,而且只有兩個爐,所以想食既就要等下啦。等左一段時間,終於到👦🏻👧🏻既order,因為係同餓底朋友一齊share,所以就叫左傳統口味、粒粒花生醬、三重朱古力味冷糕各一同埋一個高山烏龍茶吉士紅豆餅,其實👦🏻就未食過冷糕,從來都唔知點先叫最原始既味道,但呢間店用左既粉漿,出到黎既味道就好似格仔餅啦,好唔好味就見人見智🙈而👦🏻就最鐘意粒粒花生,因為除左花生醬既質感,仲食到一粒粒花生既雙重口感;而傳統口味就係好似食糖不甩既芝麻、花生碎、砂糖;而三重朱古力味就好令👦🏻👧🏻疑惑,因為除左朱古力醬同Oreo餅碎之外就食唔出有第三重😂;最後👦🏻就好鐘意個高山烏龍茶吉士紅豆餅,因為估唔到烏龍茶同吉士醬咁夾,可惜👧🏻就唔太鐘意,味道既野真係要人夾人🙈每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分

每次都會透過以下6大方面評分(滿分:30分)
味道 : 3.5 / 5
環境 : 3.25 / 5
外觀 : 3.5 / 5
價錢 : 3.75 / 5
服務 : 3.5 / 5
回頭率 : 3 / 5
總分 : 20.5 / 30

性價比:作為新一代,可以食番啲傳統食物當然覺得好新鮮,不過整得好食又可以令新一代覺得值得食過番尋味就要花多啲心機同時間去做得更好,唔係即製既紅豆餅始終有一份冰冷既感覺,而且大熱天時係呢個位置等待,難免會令人既期待值下降不少,👦🏻👧🏻都係其中之一🙈。