2022-11-12 302 瀏覽
星期日7點起身, 做左一日奴隸, 放工帶住個殘留的軀殼狗衝去山林道, 同女朋友慶生諗住食餐好。知道夜晚食生日飯, lunch已經忍住忍住唔食太多。Book左位, 去到十秒都唔洗等就入得去, 其實員工既service都相當唔錯既:- )然後就點左一個二人餐再加個小食拼盤, 帶住一顆期待既心, 準備大開殺戒, 獸性大發。出面有沙律吧, 我覺得正常啦叫做, 不過又唔係好多餐廳有, 所以我都當係extra野, 就算唔好食都唔會話好失望。先上左兩個我見有好多人大讚既椰子雞湯, 我覺得好咸, 未去到飲唔落, 但係一定唔係啲人講到咁驚天動地。小食拚盤, 老實講我覺得唔係話好差既, 不過女朋友話好難食, 所以得我一個食。然後其中一個main, 老實, 唔係一味死批鬥, 我覺得正常發揮, 不過個份量就好似一個拳頭咁大, 有啲細千呼萬喚始出來, 氣玉泥喇, 就係我地加左80, 叫左個唔知咩菌汁西冷。我地叫Medium Rare, 佢送到泥既時候, 我地發覺塊扒係well done。我本人90公斤, 打開拳, 做開gym, 但係我都要用洪荒之力先緊緊可以斬開塊扒, 仲要斬左三件就要抖一抖先再繼續。頂唔順,

知道夜晚食生日飯, lunch已經忍住忍住唔食太多。

我地叫Medium Rare, 佢送到泥既時候, 我地發覺塊扒係well done。我本人90公斤, 打開拳, 做開gym, 但係我都要用洪荒之力先緊緊可以斬開塊扒, 仲要斬左三件就要抖一抖先再繼續。頂唔順, 叫左waitress換過塊。
第二塊泥既時候, 滿心期待,  今次塊扒真係Medium Rare。
但係天意弄人, 期望越大, 失望往往都係越大。
縱然上一塊扒我已經熱左身隻手, 但係今次都係斬唔開, 塊扒好似中左幅射咁硬,以下有兩張相, 第二張有啲難睇, 對唔住如果令到大家無食慾。
睇相感唔感受到我右手發勁果種力量?
對唔住, 係核突, 但係我希望呢張相可以嚇到無人再去。

最後, 條女黑哂面, 我就醒水話去第度再食。
埋單800蚊。
兩豌19咸雞湯, 一碗拳頭咁大既意大利飯, 食左幾件小食。
搵食艱難, 800蚊, 真心, 對我地呢啲貧苦大眾, 真係唔係細數目, 不過生日, 洗少少錢唔緊要, 但係無諗過得咁少野落到口, 仲要斬野斬到手都軟, 好似去左地盤開工咁。
果晚最後返屋企食左個柸麵, 同埋出左廳訓。
究竟百幾個like係點泥?
2022-11-06
慶祝紀念