2017-12-12
在街上行來行去,見佢門口企理,價錢OK...點了個生牛肉河(單點$4X),阿姐問我飲咩,原來佢假設我叫餐($5X),結果點咗個招牌套餐($63),跟上湯時菜(或指定小食)。阿姐再問飲咩,我反問佢廿八文以上特飲可唔可以加錢點,阿姐繼續問我飲咩,我再問佢廿八文以上特飲可唔可以加錢點,阿姐仍然係問我飲咩加句"我要知你想飲咩先知可唔可以加錢",蹉跎一番,最終點個廿八文嘅椰汁冰,阿姐走時話架呢幾杯就可以加錢轉,上面幾杯走無得加錢轉。第一次問阿姐時,佢就咁講,我就明啦生牛肉河 - 芽菜、金不換、青檸分開上,牛肉無乜肥膏,湯底有啲唔知咩黑點(黑椒?鍋撈?),唔敢飲啲湯,食食下有點口渴,可能有味精。上湯時菜 - 不足十片椰汁冰 - 好甜另外,蝦子餅嘅咖喱牛腩飯($49) - 少少少少少少少少少少辣帶甜味,除有一舊牛腩近筋好韌/硬,其餘牛腩都林。總結:路過,平食,是旦啦。
上湯時菜 - 不足十片
椰汁冰 - 好甜
總結:路過,平食,是旦啦。
生牛肉河
上湯時菜