接朋友仔收工,諗住近近地係紅磡食少少嘢,搵個地方坐下傾下偈,咁啱呢幾日都落雨涼涼地,打邊爐就最暖身。入到去,老闆表示佢哋佢雞煲非常唔錯,尤其雞肉係農場雞,肉質鮮味,可惜朋友唔太喜歡食雞煲。不過海鮮粥底火鍋亦係招牌菜,有七種海鮮咁把炮。好,一於會一會佢個海龍王,睇下係咪真係咁堅。侍應首先上前菜,而呢個海龍王鍋亦可以揀五種配料,我哋揀咗手打嘅墨魚丸、雞骨丸、雲吞、農場雞同手切肥牛,賣相似乎唔錯。比較特別既係雞骨丸,食落有脆脆既雞軟骨,好得意。而雲吞都幾新鮮,入面蝦多過肉,我鐘意。農場雞件好香雞味,唔似平時既冰鮮雞,啖啖都係肉之餘,肉質結實,如果份量再多少少就好了。另外肥牛都非常唔錯,有雪花但唔肥,食落又香牛味,最啱啲怕肥但又鐘意食牛既朋友。跟住係大大隻既花蟹,夠曬新鮮,而且肉質鮮甜夠實淨,絕對唔係水蟹。食落都多肉架,而且仲好甜好多汁,蟹既甜味仲保留係粥底,勁正。唔好睇少啲蝦,食餐飯最難忘既就係佢,點解?佢正當我想夾起佢落鍋時,佢竟然從個碗跳左落地,新鮮到不得了,嚇到我同隔離檯既客人,大家相視而笑。肉質夠彈牙,果然夠新鮮,而且仲流出橙色既蝦膏。而海鮮拼盤就有鮑魚、貴妃蚌、蟶子、大蜆、斑腩肉,

肉質夠彈牙,果然夠新鮮,而且仲流出橙色既蝦膏。

而海鮮拼盤就有鮑魚、貴妃蚌、蟶子、大蜆、斑腩肉,非常足料。蜆肉無沙,十分厚肉,魚肉連皮,啖啖都充滿骨膠原,絕對係女士既摯愛。

至於鮑魚咁大隻,淨係睇圖都知:掂啊!

大大隻貴妃蚌,彈牙又爽口,唔會太韌。

所以食到咁上下,我哋加多左碟醉雞,估唔到有咁大碟,有酒香但唔會太濃,同雞肉好夾,呢度既雞絕對值得一叫再叫。

食到最後,侍應會送上芋頭粟米等配料,再加埋蔥、大頭菜、莞荽、冬菜等煮粥,粥底吸收曬海鮮既鮮甜同雞油香味,非常甜,而且好綿,雖然好飽,但都忍唔住食多幾碗,呢個粥係今日既主菜,可惜多到食唔曬,如果比多十個胃我就好了。

2018-05-04
  • 海龍王粥底火鍋