2021-11-10
今次第一次食溫野菜 之前食開牛涮鍋嗰啲可以打電話去預約 呢間舖原來唔太大 所以如果遲咗係需要重新論候 好在係平日去 唔算多人雖然呢間唔係90分鐘方題 不過入座後90分鐘時限有4人套餐 要$1070 平均$267/人 覺得有啲貴 又唔係全部野都食 所以決定散叫share佢全部可以自己用QR code落單 好方便先揀湯底▶️昆布湯 ($19)呢個係最基本 最淡味嗰個 清到似水 不過都有啲真昆布絲另外有碟籮蔔 用黎點醬如果大家想冇咁鹹 健康少少 可以揀呢個順帶一下 佢有個柚子醋汁好好味!一定要點黎食🍋1️⃣椰菜 ($28)真係一舊椰菜切開咗 冇特別味道少少甜甜地 當開胃菜2️⃣黑松露膳良豬肉餃/香菇膳良豬肉餃($32)呢兩個都有驚喜 佢係用omnipork整 一開始賣相好扁 好似麻麻哋咁 估唔到熟咗之後大粒咗 個皮簿得黎煙韌煲咗好耐都唔會散🥟餡料真係有黑松露/香菇味 亦同真豬肉好相似 可能仲腍啲添 黑松露嗰個大粒啲 不過鍾意香菇嗰個嘅質感3️⃣鹽枝豆($25)呢個係前菜 唔洗煲一碟連皮 已經夠鹹純粹等緊啲肉熟嗰陣攞嚟食🙈4️⃣ 野菌雜炊 ($38)呢個非常特別😮係日式risotto佢仲有好多款揀仲有專人幫你煮
可以打電話去預約
雖然呢間唔係90分鐘方題 不過入座後90分鐘時限
佢全部可以自己用QR code落單 好方便
先揀湯底
▶️昆布湯 ($19)
呢個係最基本 最淡味嗰個
清到似水 不過都有啲真昆布絲
另外有碟籮蔔 用黎點醬
如果大家想冇咁鹹 健康少少 可以揀呢個
順帶一下 佢有個柚子醋汁好好味!一定要點黎食🍋
1️⃣椰菜 ($28)
真係一舊椰菜切開咗 冇特別
味道少少甜甜地 當開胃菜
2️⃣黑松露膳良豬肉餃/香菇膳良豬肉餃($32)
煲咗好耐都唔會散
🥟餡料真係有黑松露/香菇味 亦同真豬肉好相似 可能仲腍啲添
黑松露嗰個大粒啲 不過鍾意香菇嗰個嘅質感
3️⃣鹽枝豆($25)
呢個係前菜 唔洗煲
一碟連皮 已經夠鹹
純粹等緊啲肉熟嗰陣攞嚟食🙈
4️⃣ 野菌雜炊 ($38)
呢個非常特別😮係日式risotto
佢仲有好多款揀
仲有專人幫你煮
呢個有蛋 菇 白飯 另外可以加米通 紫菜 蔥
味道同外面risotto好似 味道遍鹹 但係口感好好 尤其野菌好爽口
可以試試👍🏻
5️⃣丹麥雞腿肉 ($35)
佢有三款雞肉揀 呢個係切件雞腿連皮方骨
幾新鮮同滑嘅 點咗柚子醬仲好食🐔
6️⃣美國上級牛肋肉🥩 ($89)
呢個起牛肉入面叫價錢平民啲
不過比起牛涮鍋嗰啲貴 份量好少 得6片左右
亦相對多肥膏
味道都可以 只係唔係好特別
7️⃣英國安格斯牛肋肉🐂 ($99)
貴上面嗰個$10 份量差唔多
唯一分別係佢個瘦啲 牛味重少少
8️⃣免治雞肉 ($32)
呢個都係好想試 佢係一舊搞碎咗嘅雞肉 然後要用匙羹刮入湯
熟咗就好似肉丸咁
不過個人覺得味道冇想像好食
因為雞味唔重 仲有啲好似軟骨咁嘅嘢 咬落脆脆地 少少奇怪🤔
9️⃣蝦滑 ($45)
同上面一樣 都係咁食
呢個就好食啲 口感比較彈牙
啲蝦好爽口添
🔟黑松露免治膳良豬🐖 ($45)
又係呢個配搭 但係同樣咁好食
黑松露味仲更加重 係三個滑入面最好食嘅一個❤️一定要試
1️⃣1️⃣菠菜蒟蒻麵🥬 ($22)
貪得意試吓 點知中伏
雖然綠色 但係冇菠菜味嘅
質感好淋 基本上超易斷
唔好食👎🏻
1️⃣2️⃣青皮南瓜🎃 ($22)
唔係睇佢係菜咁簡單 我覺得係好值得試 因為比起一般食到嘅南瓜甜 同埋口感比較沙🤤
1️⃣3️⃣韓國年糕條 ($22)
如果大家唔想食飯麵咁普通 可以叫呢個
啲年糕係粗身嘅 熟咗之後咬落超級超級煙韌彈牙😍
1️⃣3️⃣烏冬 ($16)
烏冬基本上係火鍋必食 只可惜佢個烏冬麻麻哋 唔太彈牙 相對易斷
亦比較扁身 唔似讚岐
1️⃣4️⃣蕎麥麵 ($18)
通常會冷食 不過呢個煮黎食又別有一番風味 佢索左湯之後脹少少
又保接住佢少少硬嘅口感🍜
整體來講佢啲嘢好精緻 但係份量超細