2020-08-23
自從搬咗入新界東之後,踩單車去唔同地方買餸已經成為我疫情下嘅興趣,大埔街市出名多嘢買又新鮮又平,今日都買咗好多,反正要打邊爐,男友就叫我買肉丸。兩個人打邊爐食得唔多,買咗覺得自己吸引嘅試吓,呢間振興肉丸喺大埔開咗好耐,細細個踩單車已經見到,而家入邊嘅凍肉舖除咗肉丸都仲有勁多嘢。買咗菠菜丸,手打牛肉丸,香菇貢丸,同埋芥末沙律丸。肉丸來講佢真係貴過街市少少,不過佢係肉丸專門店呀嘛。菠菜丸細細粒,一包都有好多,食落去菠菜味其實唔算太明顯,不過好香蔬菜味,質感有啲似白魚蛋。芥末沙律丸, 入面係裝滿左芥末沙律醬,不過唔算好肥膩,熟咗之後一口咬落去會爆出嚟,雖然係芥末不過唔係辣。香菇貢丸,食落好香,冇雪藏味,我覺得算係好爽口彈牙。手打牛肉丸,呢一包最貴,不過男友最鍾意食牛肉,唔知係咪手打嘅關係,一啲都唔粉,食落少少爽脆,好香牛肉味。過兩日雪櫃仲有少少剩,我擺咗入焗爐諗住睇吓燒烤咁嘅樣效果係點,貢丸同牛丸係識落比水煮更香口,不過沙律丸同菠菜丸都係建議用水煮因為用焗爐整會太乾身。
香菇貢丸,食落好香,冇雪藏味,我覺得算係好爽口彈牙。