2020-10-14
話說之前上網見到北角和富中心翻新過,當中最吸入眼球既係翻新後開既foodcourt,內裏裝修充滿土耳其色彩,今心情舒暢輕鬆.新加坡無骨海南雞飯據餐廳所講,海南雞係用上90日出生既雞製作,所以雞肉肉質特別嫩滑.果然無講錯,海南雞肉質滑溜而且爽彈,雞皮薄香而不過肥膩之餘帶淡香既雞味.另外配上3款醬汁令雞肉味道昇華,帶出不同既層次感.雞飯用上雞湯,令每飯粒吸晒雞湯既精華.入口香而不膩,淨食雞油飯都夠晒惹味.椰子雪耳雞湯好足料之餘又多火喉,湯底起晒膠,入口又滑又滋補.椰子味香醇,配合雞湯十分順口.星洲潮式肉骨茶雖然個碗望落唔算大但配料豐富,有一字排,腩肉,金菇,冬菇,豆卜,豬肚.湯底採用相對湯底較清但重胡椒蒜味既潮州式肉骨茶,比起較重藥材味既福建式相對偏好於潮州式.湯底清而不膩,入口十分重胡椒既胡辣味,蒜味香而不過辣,十分暖胃.除左胡椒香外,湯底亦帶濃濃既肉香,香而不膻.肉骨茶湯底調味略微偏鹹.一字排飽滿肥美,肉質細嫩,入口容易咬開.豆卜充份吸入湯底既精華,咬一口,大量肉骨茶湯溢出.豬肚入口無腥臭味亦無雜質依附係肚內壁,肉質厚實爽彈.鬼馬釀油條以墨魚滑釀入油條再落油炸,入口唔會成口油.內裏墨魚
新加坡無骨海南雞飯
另外配上3款醬汁令雞肉味道昇華,帶出不同既層次感.
星洲潮式肉骨茶
除左胡椒香外,湯底亦帶濃濃既肉香,香而不膻.
肉骨茶湯底調味略微偏鹹.
一字排飽滿肥美,肉質細嫩,入口容易咬開.
豆卜充份吸入湯底既精華,咬一口,大量肉骨茶湯溢出.
豬肚入口無腥臭味亦無雜質依附係肚內壁,肉質厚實爽彈.
鬼馬釀油條
以墨魚滑釀入油條再落油炸,入口唔會成口油.
內裏墨魚滑唔會感覺粉過多.
外層油炸鬼好鬆脆,帶鹹香感.
美綠恐龍🦕
好濃厚既美綠味,唔係落少少美綠粉但加大量糖水同奶精既感覺.
而且美綠上仲加左美綠味既穀麵脆豆同美綠粉令成杯帶3重美綠滋味.