2021-04-19 138 瀏覽
一向都好少去旺角太子,覺得人多車多,但係同事介紹吓佢哋去呢一間慢煮工業試吓。可能因為都少去,比想像之中難搵,原來間餐廳係幾間車房之間,但係當你行到去嗰條街都幾難Miss,因為餐廳佈置得非常之有心思非常之靚。當日就叫咗一人叫咗一個set lunch,我就叫咗安格斯牛扒薯條,雖然餐廳嘅價錢親民,但係安格斯牛扒煮得一啲都唔馬虎,食落肉質非常鮮嫩易咬,牛扒肥瘦適中,唔會無啦啦有好大塊肥膏或者筋。薯條炸到金黃香口,多士就加咗少少蜜糖。朋友就叫咗滿蜆肉蝴蝶意粉,本身都唔係好明白咩叫滿蜆肉,嚟到就即刻秒懂。都冇乜試過食意粉蜆肉會多過意粉,雖然平時唔係特別鍾意食湯意粉,但係今次嘅湯真係非常之出色,充滿着蜆肉嘅鮮味,食完都忍唔住繼續飲。另外叫咗一個慢煮伯爵茶啤梨配雪糕一齊食,都未試過食呢種煮法嘅啤梨,有啤梨嘅清甜之餘又有伯爵茶味,雪糕有幾種唔同嘅味道可以揀,我哋就揀咗玄米茶雪糕,味道好新鮮。餐飲用咗Twinings 伯爵茶,飲完再沖多一杯都仲好夠茶味。

安格斯牛扒薯條

薯條炸到金黃香口,多士就加咗少少蜜糖。

滿蜆肉蝴蝶意粉

慢煮伯爵茶啤梨配雪糕