2022-11-18 244 瀏覽
自從上次食完係k11 musea 既Arte by Padaria 既卷蛋同pastry 後,對佢既蛋糕念念不忘,咁啱上星期要去朋友屋企house warming,又會順路經過佢係港島區既另一間分店,比咗個藉口我買佢地既蛋糕🤣🤣港島店係港鐵上環站E出口大堂,唔留意好容易就會行過,店舖同K11 musea 店既風格大大不同,但一樣都係咁有內涵! 🤩因為時間上趕唔切,所以無預先預訂佢D 蛋糕,諗住去到睇啱先買。然後經店員介紹後,決定買佢既「火山」 (焦糖布丁流香蕉蛋糕),因為香蕉蛋糕平時比較少見,同埋重點係主角都喜歡食香蕉蛋糕,另外忍唔住又執咗幾件cookies 留比自己食 🤭🎂「火山」🌋 (焦糖布甸流心香蕉蛋糕) 外形做得好靚, 都似火山爆發咁, 頂頭果個就係焦糖布丁,而外邊流落黎既熔岩就係焦糖,入邊係6層既香蕉蛋糕。入邊中間都係布甸,香甜軟滑,而個香蕉蛋糕就好rich 好實在,啲cream 反而唔係好多,所以唔會太漏又唔會太甜,蛋糕配埋個焦糖布甸一齊食,一次有2種口味同口感,好特別 😋另外見到有曲奇又忍唔住執咗2包黎試吓,因為店員話好好味,一包係4式曲奇(黑白芝麻焙茶/開心果牛油/ 朱

🎂「火山」🌋 (焦糖布甸流心香蕉蛋糕)

另外見到有曲奇又忍唔住執咗2包黎試吓,因為店員話好好味,一包係4式曲奇(黑白芝麻焙茶/開心果牛油/ 朱古力杏仁/ 伯爵茶),係好鬆化果D 曲奇,牛油味香濃,細細包試咗口味,下次可以買獨立口味,因為一塊唔夠喉🤣🤣

另外果塊美式軟心曲奇🍪(朱古力味)有驚喜,原本我唔太嗜好甜既曲奇,但店員話呢隻正,所以就試吓,真係有驚喜,外脆內軟,雖然係朱古力味,但係有朱古力既香,唔會好甜😋