餐廳: BRICK LANE (中信大廈)
資訊:

2018-11-08 143 瀏覽
今日早左放工, 約了舊同學吃晚餐, 由金鐘行吓行吓行咗出去海邊, 見到中信大廈內, 有間 Brick Lane, 裝璜帶英式風味, 突然回憶起在英國讀書時, 零用錢不多, 要慳慳地, 不敢入餐廳花費, 今天已有工作有收入, 可以大大步行入去吃個晚餐.舊同學依舊省吃省喝, 她只想飲杯啤酒啤啤佢.我提議開開心心要飲德國白酒 Resiling , 甜甜地好易入口, 酒味幼滑, 啱晒女仕飲.有酒必要百有餚, 我們點了.燒北海道帶子沙律沙律裏面有多粒 北海道帶子, 半生熟嘅口感, 非常清新.  仲有 好香好滑的芒果粒, 加上牛油果, 口感細緻. 好開胃.剛又見鄰座檯上的炸雞翼, 香噴噴, 我們立即也叫一客 酥脆雞翼. 表面金黃色, 入口好鬆脆,  肉質嫩滑, 充滿肉汁吾會乾, 醃得入味, 配以甜甜辣辣醬汁,好好食 !這餐廳座位舒適, 大家飲酒, 碰碰杯, 暢談英國往事.  再點一個 番茄醬豬肉丸 紅紅色的番茄醬, 帶點酸酸甜甜味道, 伴著六個肉丸球, 仲有啲巴馬臣芝士係上面, 看來吸引.豬肉丸入口帶有微微的咸味及少許肉汁, 每人三個剛剛好.最後我們點了個大件甜品  蘋果雲呢拿雪糕 Pancake

舊同學依舊省吃省喝, 她只想飲杯啤酒啤啤佢.

有酒必要百有餚, 我們點了.
燒北海道帶子沙律
這餐廳座位舒適, 大家飲酒, 碰碰杯, 暢談英國往事.
再點一個 番茄醬豬肉丸
豬肉丸入口帶有微微的咸味及少許肉汁, 每人三個剛剛好.
最後我們點了個大件甜品  蘋果雲呢拿雪糕 Pancake
鐵鍋班戟好熱,  蘋果一含入口就溶, 甜甜地嘅糖漿配搭勁, 上面仲有個圓波波雲呢拿雪糕, 冰凍入心, 冷熱交融,
再加上 卜卜脆 pancake 底,  好食到難以用筆墨形容!
今晚這個輕便晚餐, 真是簡單又隆重.  好出色!
  • 酥脆雞翼
  • 燒北海道帶子沙律