2009-09-27 2 瀏覽
今日要在中環食飯, 左揀右揀之後, 最後都係決定食pho taipho tai 食的, 主要都係一人份量的飯或粉, 頂多只會加點小食食, 是一間比較食得輕便的餐廳, 價錢方面唔會好貴, 好似那十一款精選的套餐, 例如我今次食的a2 生牛肉河加檸茶, 只係36蚊一份, 中環嚟講, 價錢已經算幾實惠了味道方面, 先講我的生牛河, 湯底雖然不是香濃牛肉味的那一種, 但係都唔會太差, 特色係香葉的味道比較重, 香茅等味係湯的主要味道, 自己可以再加一點魚露調味, 都可以接受; 份量就唔駛擔心了, 只係河粉唔係好滑, 但都食得過的我仲食一碟水晶韮菜蝦卷, 點蝦卷的酸汁麻麻地, 我認為佢太甜, 可能係要就鬼佬的口味吧服務普通, 行快餐的路線, 但求快, 靚, 正, 前者做到了, 中, 後兩者就不過不失啦