2022-12-01 59 瀏覽
第一次入元朗搵食 朋友帶我去呢間裝修勁打卡able而且款式幾多嘅英式下午茶度high tea🫖❣️COUPLE's AFTERNOON TEA 配 雀籠花茶 $298✨頂層✨🥢英式提子鬆餅實在嘅提子鬆餅淋上黃梅醬 果醬微甜 咬開中間都有不少提子乾🍇整體上酸酸甜甜 幾開胃✨中層✨🥢迷你窩夫餅朱古力🍫醬加上暖笠笠嘅窩夫 綿綿嘅餅體帶有蛋香 呢個記得趁熱食🥢精選泡芙今次嘅精選係士多啤梨口味 混合而成嘅cream帶濃香士多啤梨🍓味 冰涼嘅温度減低忌廉帶嚟嘅油膩感🥢法式馬卡龍一件係濃香朱古力 一件係清新檸檬香🍋脆皮外層輕壓即碎 咬到中層黏稠扎實 甜度相對高小小 適合配埋花茶食用🥢焦糖可麗露黑蚊蚊嘅外表但其實外硬內軟 用少少牙力咬開脆皮嘅焦糖味外層 入面係濕軟嘅半融化狀蛋糕類糊小甜 好味🥢日式蜜瓜卷呢個都係凍冰冰 中間包住固體狀硬實實嘅蜜瓜cream 外圍係軟綿綿嘅蜜瓜味蛋糕 夏天食一定好清新🍈✨底層✨🥢鵝肝多士配無花果醬製作勁大方 鵝肝size有半塊多士咁大 大部分人會覺得食鵝肝好濟好heavy 今次配搭無花果醬 酸酸地中和返豐腴黏喉嘅口感 但更能帶

英式提子鬆餅

🥢日式蜜瓜卷
底層
✨底層✨
🥢鵝肝多士配無花果醬
製作勁大方 鵝肝size有半塊多士咁大 大部分人會覺得食鵝肝好濟好heavy 今次配搭無花果醬 酸酸地中和返豐腴黏喉嘅口感 但更能帶出鵝肝嘅油脂香

黑松露芝士雜菌焗酥盒

🥢黑松露芝士雜菌焗酥盒
真心推薦 超濃黑松露香 唔知真係以為自己食緊黑松露醬添 蘑菇切成粒狀混合係芝士入面 加上外層酥皮盒好酥化 食完一粒想再食多粒🤭

🥢精選風味撻
今次係芝士撻 但相比起黑松露芝士酥盒略為遜色 牛油皮包裹淡淡芝士🧀

🥢藜麥沙律五色杯
呢個幾得意 第一次食藜麥沙律 酸酸地嘅醬好開胃 仲有藍莓同車厘茄麵包粒 食落唔會咁單調

三文魚籽蟹肉伴脆餅

🥢三文魚籽蟹肉伴脆餅
三文魚籽份量自己配搭 雖然細細兜但絕對夠兩個人分 蟹肉🦀略帶鮮甜 爆汁嘅魚籽同乾爭爭嘅餅乾啱啱好
玫瑰茉莉山楂茶

✨花茶✨
🥢玫瑰茉莉山楂茶
指定花茶擺盤勁有儀式感 粉紅色茶具相當有少女心💖貼心地附上茶匙 可以將部份花粒放入自己隻杯繼續泡浸

平時一般食下午茶都係跟咖啡茶 花茶要另外收費 呢間竟然個套餐包埋 山楂茶酸味味好消濟 我哋坐係度唔經唔覺都飲咗兩大壺先走

2022-11-24
英式提子鬆餅