2011-06-09
獲贈2張飲品券,,揀飲咩都得,所以搵咗個唔晒返工嘅星期六,嚟Pacific Coffee 度hea!太太係朱古力粉絲,咖啡佢本人麻麻,既然有齋朱古力嘢飲,就必然成為首選,所以佢要咗朱古力樂園$29(Chocolate Paradise),即係熱朱古力,幾濃香朱古力味;我就算係掹車邊嘅焦糖粉絲,啱啱今日又天氣有啲熱,所以就揀咗焦糖旋風$33(Caramel Swirl Chillino),即係焦糖.咖啡.沙冰(註:個杯係私傢杯,咁啱都係Pacific Coffee嘅自攜杯啫,唔知會唔會見我咁環保又係fans,裝得大杯啲呢?),當然唔及飲熱啡般香濃,但夠冰凍,咖啡配上焦糖香,精神為之一震。再自費搭個個蛋批,加個凱撤包,咁就成為咗我哋一個輕怡午餐喇。菠菜蘑菇蛋批$20(Spinach & Mushroom Quiche)太太都幾鍾意食批,閒時遇到Pie & Tart都會買番一件嚟食。今次亦都揀咗個蛋批,睇樣都見佢幾吸引。點好食物之後,店員會先拎去翻熱,不過,等咗都大概有10-15min,都只係微微哋暖,而蛋心稍為有點實,蛋味尚可,而批底亦硬身咗少少,可能係雪得耐而翻熱效果唔理想,唯一可取係菠
太太係朱古力粉絲,咖啡佢本人麻麻,既然有齋朱古力嘢飲,就必然成為首選,所以佢要咗朱古力樂園$29(Chocolate Paradise),即係熱朱古力,幾濃香朱古力味;我就算係掹車邊嘅焦糖粉絲,啱啱今日又天氣有啲熱,所以就揀咗焦糖旋風$33(Caramel Swirl Chillino),即係焦糖.咖啡.沙冰(註:個杯係私傢杯,咁啱都係Pacific Coffee嘅自攜杯啫,唔知會唔會見我咁環保又係fans,裝得大杯啲呢?),當然唔及飲熱啡般香濃,但夠冰凍,咖啡配上焦糖香,精神為之一震。再自費搭個個蛋批,加個凱撤包,咁就成為咗我哋一個輕怡午餐喇。 菠菜蘑菇蛋批$20(Spinach & Mushroom Quiche)
太太都幾鍾意食批,閒時遇到Pie & Tart都會買番一件嚟食。今次亦都揀咗個蛋批,睇樣都見佢幾吸引。點好食物之後,店員會先拎去翻熱,不過,等咗都大概有10-15min,都只係微微哋暖,而蛋心稍為有點實,蛋味尚可,而批底亦硬身咗少少,可能係雪得耐而翻熱效果唔理想,唯一可取係菠菜同蘑菇落唔少,填滿成個批心。 燒汁手撕豬肉凱撤包$29(BBQ Pulled Pork Kaiser)
係唔係手撕就唔多肯定,但燒汁豬肉就頗為惹味,豬肉唔嚡亦唔韌。凱撤包依款包都少見,小弟都係第一次食,但何謂凱撤包?外型漢堡包形,但面面烘得有點點燶印,應該個包面係加咗啲芝士先拎去焗製,包身極之鬆軟有彈性,確係唔錯! 依類咖啡店嘅另一賣點,就係環境好hea,寬闊嘅大梳化,有雜誌、有報紙睇,仲有幾台電腦可上網,不過我鍾意坐晌梳化刨報紙,老婆就話張梳化椅唔係太好「挨」喎,可能個挨背比較深;但係我就覺得幾OK喎,可能小弟無腰骨,成條死懶蛇hea晌張梳化度,「印印腳」,嘆住杯冰!
註:下面個每人消費係計晒所有嘢,實際我就梗係淨俾個蛋批同凱撤包錢啦。