2022-08-03
Pickabowl評分:🌕🌕🌕🌕🌑估唔到荃灣都開咗夏威夷蓋飯餐廳🍴夏威夷蓋飯是夏威夷人的一種料理生魚的方法,將生魚切塊,然後用醬汁醃漬後蓋於米飯上。 隨着日本移民的到來,日本料理對原本的夏威夷蓋飯從用料到形式產生了極大的改變。除了原有的食材外,鮪魚更為流行,還可加有毛豆、日式海藻,調味料則變為醬油、小蔥以及香油和柚子醋,並以蓋飯的形式佐壽司薑作為主菜出售。記得細細個去夏威夷,嗰時又話一定要試Poke Bowl,因為係當地嘅名菜亦都可以見證着日本文化對佢哋嘅影響。近呢幾年喺香港見到越來越多夏威夷蓋飯,早期比較多係港島,到而家居然連荃灣都有咁梗係要食啊!通常餐廳嘅自選度都好高,可以自選材料,咁我揀咗沙律底配辣味吞拿魚同蒜蓉蝦,同埋配左牛油果🥑,加上餐廳調製嘅醬汁,酸味味咁好開胃呀!
評分:🌕🌕🌕🌕🌑
估唔到荃灣都開咗夏威夷蓋飯餐廳🍴夏威夷蓋飯是夏威夷人的一種料理生魚的方法,將生魚切塊,然後用醬汁醃漬後蓋於米飯上。 隨着日本移民的到來,日本料理對原本的夏威夷蓋飯從用料到形式產生了極大的改變。除了原有的食材外,鮪魚更為流行[5],還可加有毛豆、日式海藻,調味料則變為醬油、小蔥以及香油和柚子醋,並以蓋飯的形式佐壽司薑作為主菜出售。