2019-11-13
今日休息約咗朋友去食下午茶,新城市廣場有間「亞蘇爾」ㄧ直想試,今日有機會去試試啦!我們三點到達,剛好是葡撻出爐時間,店門口個保温櫃放滿葡撻,真想馬上拿ㄧ件來食。入座後看看下午茶餐牌都好吸引,有各款澳門美食,等我叫幾款跟朋友ㄧ齊分享。蝦籽松露意大利麵松露味香氣四射,我們馬上將蝦籽和松露醬混入忌廉意大利麵中然後放入口中,醬汁不但不油膩,還有淡淡的蝦籽鮮味,好夾好好食。鮮茄焗豬排飯這客焗豬排飯有些特別,原因係他的炒飯底有陣陣的咸香味,可能係加了蝦膏來炒飯,再配上ㄧ件腍滑的豬排來焗,有驚喜!小島下午茶精選併盤是二人份量,有六款小食,包括豬排包,炸馬介休球、魷魚餅、豬腳凍、葡撻和木糠布甸,樣樣都是澳門有名的。我最喜歡的新鮮葡撻好有蛋香,酥皮焗得甘香脆口。叧外,豬腳凍的豬皮好夾口配上陳醋汁ㄧ起食,好滋味!下午茶還有餐飲,我們叫了檸茶和檸水來解解口渴。這餐廰下午茶食物好美味,環境又舒適,真係一間好餐廳。
蝦籽松露意大利麵
鮮茄焗豬排飯
小島下午茶精選
下午茶還有餐飲,我們叫了檸茶和檸水來解解口渴。
這餐廰下午茶食物好美味,環境又舒適,真係一間好餐廳。