2019-05-27
趁放假去銅鑼灣揾好友吃個午餐,友人話帶我去一個環境比較清靜嘅地方享受一下悠閒的午餐我地由鵝頸橋行出告士打道,行左幾分鐘就見到一間左右兩邊開揚嘅餐廳推門進去,待應很有禮貎招呼我地坐低、還介紹一下餐牌上的食物,lunch set 有湯,前菜,主菜,仲有野飲先黎個西蘭花忌廉湯,幼滑忌廉打在湯上,同湯混合一起,再呻一口,冇菜青味,反而有陣陣火腿咸香味前菜就㨂左個棒棒鵝肝,賣相真係好似Lollipop,而鵝肝沾滿開心果,入口好creamy, 鵝肝味十分濃醇,味道留在口腔久久不散另一前菜就揀左血橙燒牛柳沙律,沙律菜新鮮爽口,血橙營養豐富,又有美容效用,甜美多汁,配上牛柳和沙律,想不到又幾夾主菜點了$148乾辣椒蒜片蝦同$168 海膽三文魚籽檸檬麵豉燴飯蒜片蝦係西班牙名菜之一,尼度主打西班牙菜,當然有番咁上下水凖,香滑橄欖油浸住蒜片同蔥,幽幽香草灑係爽口嘅大蝦上,將扁麵加上香滑嘅橄欖油一起吃,更好味,店員解説扁麵刻意煮得偏硬,因為太淋扁麵唔好食,我都認同,因為淋淋的麵條失去口感至於個燴飯,分量頗大份,飯有檸檬嘅微酸,但食落幾清新,幾特別!呢度環境舒服,微微嘅天然光滲入餐廳內,又不嘈吵,很舒服,至於晚
呢度環境舒服,微微嘅天然光滲入餐廳內,又不嘈吵,很舒服,至於晚上搖身一變,變為一間有得食又得飲嘅熱鬧餐廳酒吧!