2018-11-14 44 瀏覽
今晚去咗奧運站嗰邊放工, 順便喺嗰度食埋晚飯。 奧海城裏面就冇咩特別, 反而行返出去大角咀方向有好多美食。 聽個friend講開咗間泰國餐廳, 每晚都有特選超抵一蚊美食。 今日係星期三上網睇咗係"黃咖哩雞", 正呀~時間尚早餐廳唔算太多人, 不過隔離街酒吧就已經勁多鬼佬開始緊happy hour, 非常熱鬧。因店鋪處於街角, 有兩邊嘅大玻璃 可望街景, 景觀開揚, 室內裝修有泰式渡假feel, 令人放咗工心情特別放鬆。 先試佢嘅"特選泰國椰青"$38 果然係特選, 椰青水係超甜, 勁濃嘅椰香, 亦冇嗰種酸澀味。芒果冰特飲$34芒果冰打得好幼滑, 連同鮮芒果肉, 有濃郁嘅芒果味。黃咖哩雞 $1 ( 星期三精選特價)依款就係今日特價嘅菜式。 黃咖哩本身唔辣, 帶少少甜, 小朋友都啱食。個汁濃稠適中, 雞件好滑,冇骨。 我哋叫咗個 蒜蓉包 去蘸醬汁食,勁正!焗得好香既蒜蓉包好鬆脆, 即使放左好耐都好似餅乾咁脆。 上面搽滿蒜蓉, 食落惹味但冇強烈嘅蒜蓉味。海南雞 半隻$112呢款係我去食泰國菜必點 菜式。半隻嘅份量唔算太大, 但係雞件唔同部位都嫩滑無比, 雞味濃, 黃黃嘅雞皮好爽, 質素唔錯嘅

特選泰國椰青

先試佢嘅"特選泰國椰青"$38
芒果冰特飲

芒果冰特飲$34
芒果冰打得好幼滑, 連同鮮芒果肉, 有濃郁嘅芒果味。

黃咖哩雞 $1 ( 星期三精選特價)

海南雞 半隻

海南雞 半隻$112
呢款係我去食泰國菜必點 菜式。
半隻嘅份量唔算太大, 但係雞件唔同部位都嫩滑無比, 雞味濃, 黃黃嘅雞皮好爽, 質素唔錯嘅海南雞。

青檸辣椒明爐烏頭魚

青檸辣椒明爐烏頭魚$162
好多泰式香料鋪滿這個明爐魚, 個湯汁酸中帶辣, 青檸嘅味道好醒神开胃, 絕對令魚味提升。 烏頭魚略嫌細條, 魚肉唔多但整體味道唔錯。 附設嘅魚湯仲係熱嘅, 頗貼心。
特選泰國椰青
芒果冰特飲