2018-12-05 1073 瀏覽
呢間比人一種清新感覺嘅西餐廳,之前已經幫襯過,今次專登同朋友黎試晚市套餐有幾款選擇,可散叫或跟餐,當然跟餐係會抵D啦,一致決定要叫餐!送上田園沙律配熱情果油醋汁作為開胃前菜,色彩繽紛,有菜有果肉,雙重口感!  熱情果油醋汁初食係幾醒胃,但食到底部就有少少酸過頭,變得有點嗆喉!  提議醋汁可以減量/分開上!兩款紅白湯任選,選擇忌廉磨菇湯,湯質比較杰身,皆因將磨菇打碎變成粒狀,菇味頗濃,加入忌廉增加香滑感,味道唔錯!主菜一 : 蒜辣天使紅蝦意粉 ($199),四大隻紅蝦已經舖滿碟面蝦殼略帶脆身,蝦頭位被蝦膏填滿,輕輕一啜蝦味無窮而蝦身肉多彈牙,唯要自己剝殼,對於手殘的我有點兒不便...哈..哈....意粉份量唔算好多,被大量蒜粒加埋蕃茄醬一齊炒,酸甜中帶點微辣,好味呀!主菜二 : 慢煮極黑毛豬扒配肉桂蘋果汁 ($229)比拳頭再大D嘅黑毛豬扒,預先切成一塊塊,見到內裏仍帶點粉紅色,肉質幾嫩,少少脂肪感!  以肉桂蘋果汁嘅酸甜味中和肉類嘅膩感!非酒精飲品半價,鍾情嘆杯咖啡,加$20叫左杯Cappuccino,綿滑奶泡拉左一個心型圖案,熱度好夠,份量亦都好夠!一啖咖啡,一啖今晚甜品: 芝士蛋糕

田園沙律配熱情果油醋汁

忌廉磨菇湯

蒜辣天使紅蝦意粉

蝦殼略帶脆身,蝦頭位被蝦膏填滿,輕輕一啜蝦味無窮

主菜二 : 慢煮極黑毛豬扒配肉桂蘋果汁 ($229)
慢煮極黑毛豬扒配肉桂蘋果汁

Cappuccino

一啖咖啡,一啖今晚甜品: 芝士蛋糕,甜滑味濃,以士多啤梨果醬伴食,加多一份果香味,非常貼合餐廳主題

芝士蛋糕
忌廉磨菇湯