2017-05-24
好喜歡用香草製煮野食或沖野飲,今日朋友就專門陪我黎到花墟買香草,多數香草都係只係賣$15一大盆,好抵架。可以用好耐,食完又會再生返,精明嘅我梗係唔會去CDsuper買啦,好貴架。掃左幾盆香草,但阿姐話啲香草啱啱施完咩肥料咩剎蟲,要個幾星期後先適宜食用。隔黎條花園街好多餐廳,抽住幾盆香草去搵食,見泰聚地方幾大,泰國野又出名多香草香料,就入黎試下。裝修得好靚,好RELAX,好似去左間高級SPA咁。樓底夠高,感覺好寬敞冇壓迫感。因為喺街尾,人流唔算多,可以靜靜地食餐飯,又坐得舒服。先黎杯野飲,好口渴。揀左原個菠蘿沙冰$58,用一個巨型菠蘿殼裝住,好大個,沙冰裏面有一粒粒的菠蘿果肉,涼透心。睇個賣相已經俾五星。見到隔離枱叫左一客原個西瓜沙冰,又係咁大個咁吸睛。朋友點的蜜糖檸檬沙冰$48,試左一羮,唔太甜但有清新嘅檸檬味,好清潤嘅感覺。雖然賣相點都唔及原個菠蘿咁吸引,但勝在大杯,佢飲左成餐都未飲完。呢度啲飲品真係出色,我地見到每枱客人都叫左大大杯飲品。再叫左細嘅泰式小食拼盤$138,有香葉包雞(2件)、雞翼(2件)、蝦餅(4件)、春卷(4件)、魚餅(4件)。全部都夠晒熱。我最鍾意梗係香葉包雞,雞
蝦餅夠彈牙,蝦味十足~
雞翼味道就一般,冇乜特別。
春卷係素春卷,菜、粉絲、紅蘿白絲,又食唔出有咩香料香草,太清淡
泰式魚餅,長豆角、檸檬葉、魚露做調味,魚滑打到起膠,好食。如果落重檸檬葉同香茅就仲啱我口味。
軟殼蟹卡農包$268 - 咖喱好香口又惹味,啲咖喱滲透晒入麵包,加上卡農包裏面搽滿牛油去焗,成個包都鬆脆,好似零食咁吸引人繼續食落去。我食力一般都食左好多,但咁大個真係食唔晒。
泰式炒通菜$68,通菜夠爽,大火炒完依然翠綠,落蒜蓉炒所以好惹味,辣度適中,而且都幾大碟。