2015-05-26
Pizza Express最近似乎正在不斷擴大業務,區區都有一間(甚至兩間)。太古城本來已經有一間,想不到康怡這邊也開了新的一間。這個轉角的舖位一直都是開餐廳,由馬德里餐廳、澳門茶餐廳到現在的Pizza Express。這舖位最大特色是樓底高,因為天花的高度等於兩層樓高。Pizza Express亦善用了這空間放置了巨形的藝術畫作,配合落地玻璃透進來自然光,顯出一種獨特的韻味。 閒日的lunch set分一人餐(每位$98)和二人餐(每位$68)。二人lunch set,包兩個前菜(湯/沙律),一個主菜,兩杯汽水(加$10可轉果汁、無限添飲檸茶等等)首先來的是餐湯 - 西蘭花忌廉湯西蘭花接近完全溶到湯裡,只看到一點點綠色。pizza hut的高水準是由餐湯開始,口感好滑,而配的餐包也十分軟身,可以沾上湯一起吃。二人餐我們選了辣肉腸pizza做主菜。嗯......我本人雖然會食下辣野,但接受到的辣度其實算低。呢個辣肉腸pizza我覺得大概係1.5隻辣椒咁辣,會辣到我要係咁飲水。pizza express用得pizza做店名,pizza當然是他們的拿手好戲,薄餅餅身薄得黎又脆又有咬口。最
太古城本來已經有一間,想不到康怡這邊也開了新的一間。
首先來的是餐湯 - 西蘭花忌廉湯
西蘭花接近完全溶到湯裡,只看到一點點綠色。
最重要係食完兩件,都唔會飽到食唔落其他野!
其實大家睇下張相,都知佢地用料好足,去到個薄餅邊都鋪滿左配料。
除了pizza, 意粉亦是很高水準。
麵條的軟硬度適中,醬汁夠多,個意粉唔會越食越乾身。
Carbonara的配料不難處理,所以主要好食同唔好食,好多時都取決於個汁。有些太濕有些太乾,今次呢個我就覺得剛剛好
本身餐廳樓底高,增加了空間感,整個用餐時間都感覺到一份優閒。
而pizza express一向的食物水準和服務都十分高,這間分店即使才開張不久,但絕對維持到集團的一貫質素,值得一讚
不論lunch或dinner,pizza express絕對是食物和環境都屬中高質素的好選擇
題外話/補充資料:
我們3個人,就叫了一份二人lunch set,再另外散叫一個意粉。剛好餐廳原來在做promotion,散叫意粉送一杯餐飲,剛好3個人都有野飲。