2019-03-20 490 瀏覽
我幾鐘意大坑呢個地方,靜中帶旺,唔會好似銅鑼灣咁間間餐廳都要等位,舒服得多今日又黎到呢邊搵食,呢度好多小巷,每個轉角都有驚喜,轉下轉下轉到「睿」,見佢環境不錯,就揀佢啦枝豆、酸汁海蜇先來前菜,枝豆用醬汁煮過,唔同一般的加鹽食,無咁鹹食多少少都無問題酸汁海蜇酸酸地好開胃,加入大量蔥花,海蜇的口感我一向都咁鐘意,整個配搭好好海鯛魚薄切最特別之處就係旁邊的生葵莖漬,生葵即係WASABI,切小粒醃左佢,每塊海鯛魚加入一至兩小粒已經好足夠,因為味道好重架,海鯛魚薄切刀工不錯,每塊都切得好平均油甘魚、深海池魚刺身比較厚切,魚味更加濃郁,油甘魚油脂味較重,兩款刺身都好新鮮赤身、中拖羅、大拖羅一次過滿足曬三個願望,一定要順序由赤身食起,赤身最食到吞拿魚的肉香,由中拖羅到大拖羅,油脂比例一路上,雖然全部都係吞拿魚,但感覺完全不一樣帆立貝壽司、牡丹蝦壽司、北海道馬糞海膽壽司壽司ORDER左三款我的最愛,這裡的壽司較大件,飯夠實淨唔會一夾就散,比平常易飽好多冷蕎麥麵最後食個冷蕎麥麵就真係飽曬,最特別就係有脆紫菜伴食,放入冷麵汁食又得,就咁食又得,再一層口感同味道
枝豆、酸汁海蜇
海鯛魚薄切

油甘魚、深海池魚

赤身、中拖羅、大拖羅

帆立貝壽司、牡丹蝦壽司、北海道馬糞海膽壽司

冷蕎麥麵
2019-03-13