2018-05-21 176 瀏覽
係百無了賴嘅星期六去左遠離繁囂嘅跑馬地半山行吓。正因為隔涉先至可以喺呢度感受到平時冇嘅寧靜同自在。行行吓竟然係一個轉角位搵到一間人世西餐廳,出面寫住主廚係法國人,一於試下啦!呢度嘅午餐人均200幾蚊,係半山區算係可以接受嘅價錢。大多數顧客都著得好悠閒,應該係係呢度附近嘅居民。午餐配有機沙律或者湯,我選擇咗前者,感覺比較輕盈。幾滿意呢個沙律因為沙律菜好新鮮。藍莓粒粒都好飽滿好甜美,無花果青青地,口感有趣。主菜方面,我揀左錫紙焗檸檬三文魚柳。雖然比起友人揀嘅燒鵪鶉脾普通,但係味道有水準!七成熟嘅魚柳口感細嫩唔會鞋口,魚肉嘅肉質無流失,正!半碟嘅係薯仔同埋蕃茄。薯仔切成片,層與層之間放滿忌廉,好Rich!蕃茄入面讓左芝士同埋蒜蓉,美味滿分。另加嘅甜品係皇帝批,批底鬆脆,杏仁味香濃。加埋一杯有水準嘅咖啡作結,十分滿足。

午餐配有機沙律或者湯,我選擇咗前者,感覺比較輕盈。