2017-04-12 910 瀏覽
天氣咁潮濕!就想食啲辣嘢去一去濕。 喺尖沙咀有好多川菜選擇, 見呢間又係酒店裡面地方似乎比較乾淨, 食評都唔錯, 就同我朋友試下啦 (佢有潔癖架)原本都係諗住食下啲傳統川菜,好似辣子雞、水煮魚、水煮牛…… 估唔到!唔鐘意打邊爐嘅朋友,突然間想食川菜火鍋。又好!由於唔食得太多, 我哋冇食放題。叫咗個南山泉水雞鍋,賣相好得! 唔講唔知,想當年因為用料獨特,麻辣味足, 價錢相宜,南山泉水雞成為重慶名菜。 今日川熙樓呢個泉水雞,小小嘅辣味、 微微嘅麻味、仲有少少嘅甜味,雞肉爽口, 配菜包括紅椒、芹菜、蔥, 因為索曬個汁嘅味道,好食!食完雞,姐姐就嚟加湯轉做火鍋。 我哋叫咗個手切肥牛, 其實叫肥牛不過就唔係好肥, 啱曬我哋怕肥嘅女仔! 另外仲叫咗台灣貢丸同埋菜心! 提一提,調味料一定要試下個蔥、芫茜、同埋炸蒜蓉整體嚟講環境好地方好食物好。 離開咗餐廳之後發覺,原來餐廳嘅抽風系統都非常之好! 唔會食完個身一陣味

南山泉水雞鍋
手切肥牛