2009-12-25
呢晚同食家來左呢個街市試咖哩,睇好多雜誌都話呢間野不錯,見OPENRICE食評仲係全讚添﹗成九點先來到無咩人,環境在街市中算幾企理,印度人打理,侍應至大廚都係印度人,有0的信心保證咁喎﹗未叫野食先叫啤酒,侍應待客有禮,笑容滿面,介紹我地飲KINGFISHER﹗15蚊支細支裝不便宜,味道亦偏淡無咩啤酒味,好在先叫一支試飲,之後都係飲番青島便算﹗叫了咖哩雞及牛腩,再來多兩份餅,就是我們今晚的晚餐﹗侍應先送我們一客脆餅,烤得微燶脆口,蘸少少佢0的綠色既醬同吃,是微微既薄荷清香,得意好食﹗咖哩雞件比較碎,斬得細細粒的易入口,咖哩帶椰香,味甜,用來送飯不錯﹗再來的牛腩咖哩味比雞濃,吃得出當中是下了大量蕃茄,帶出了鮮甜的口味,我自己覺得幾清新,在出面的咖哩店吃不到這種甜美﹔牛腩煮得腍軟,肉味相當濃,甚至可以用羶來形容,嗜牛者應喜愛。NAAN十分香軟,蒜蓉NAAN上鋪頭蒜粒,夠哂惹味﹔芝士NAAN仲正,中間0的芝士係軟熟到可以拉出來的,唔洗用來蘸咖哩,就咁食我已覺得很好吃﹗當然咖哩最好既配搭都係白飯,兩者的化學作用相等於如魚得水一樣。沒有重慶那種原始的辣度,卻有著新鮮甜美的味覺,有特色的咖哩店,等我
叫了咖哩雞及牛腩,再來多兩份餅,就是我們今晚的晚餐﹗
沒有重慶那種原始的辣度,卻有著新鮮甜美的味覺,有特色的咖哩店,等我加多個好評俾佢啦﹗