2023-08-23
又嚟到 #香港100間必食Ramen 🍜今次帶大家嚟到筲箕灣地鐵站只需行5分鐘嘅🌸「櫻月」🌸好友話食完之後返唔到轉頭😱所以我哋一行幾人就去試吓~裝潢別於一般居酒屋,走型格路線,吧檯設計可以同師傅隨時交流同飲返杯🍻—🥢櫻花蝦茄子田樂 燒茄子配上秘製麵豉蝦醬,在用炒香櫻花蝦灑上面。茄子入口即溶,蝦醬同茄子原來可以咁夾(利申:平時唔食蝦醬)配櫻花蝦簡直係「神來之筆」🥢極品海膽蝦餃子 超級奢華~ 香脆腐皮裹住鮮蝦餃子,再on top 有鮮海膽 + 飛魚子作為點綴;口感層次豐富,鮮味超突出 🥢朴葉牛舌 用日本朴葉包住用竹籤穿起嘅牛舌上碟,都係身1次見!厚度適中,牛舌嫰滑又腍,冇牙婆婆都食到!中意食燒物必點~🥢七味魷魚下足 脆漿好薄,好惹味,佐酒簡直一流—🥢西京雞沙律西京雞好滑,dressing微酸配上羽衣甘藍,好fresh🥢軍雞炒飯 (另有地獄版)醬油炒飯,配上雞肉、粟米,上碟時加上蛋黃醬,味道層次豐富!下次想試地獄版🙈—🔥🔥🔥地獄軍雞雞鎚拉麵🔥🔥🔥📣召喚食得辣🔥嘅朋友仔🔥🔥「唔好睇佢個樣平平無奇」,但食落你就知~暫時嚟講係食過最辣🔥嘅拉麵;辣嘅精髓係「軍雞雞鎚🍗」,識落係好Juice有雞味
🥢極品海膽蝦餃子
脆漿好薄,好惹味,佐酒簡直一流
🥢西京雞沙律
西京雞好滑,dressing微酸配上羽衣甘藍,好fresh
🔥🔥🔥地獄軍雞雞鎚拉麵🔥🔥🔥
📣召喚食得辣🔥嘅朋友仔
🔥🔥「唔好睇佢個樣平平無奇」,但食落你就知~
暫時嚟講係食過最辣🔥嘅拉麵;辣嘅精髓係「軍雞雞鎚🍗」,識落係好Juice有雞味,但後勁嘅辣🌶️都令我流咗兩滴眼淚;辣味係好有層次,唔係麻辣亦都唔係死辣,湯頭仲有好香麻油味,食完之後佢哋called me 「雞鎚姑娘🍗」🤣下次都想食血池但要有人陪
🔥辣度比🈲18禁地獄果款再辣
✨✨✨奉勸唔食得辣嘅朋友唔好試✨✨✨
Overall 嚟講價錢中等,店鋪雖小(9座位)但勝在用心製作,同良朋知己暢飲嘅好地方!拉麵種類都算多,同行sis們食咗
如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼
🍜 櫻月 (筲箕灣)
📍筲箕灣筲箕灣道269A號地下D及E號舖