2013-10-06
當日小弟生日,友人提議相約聚餐,就預訂了位於旺角花園街入面新開業既韓國麵店,叫新吉洞激辛辣麵。本人一向對韓國野既認知都係燒肉同韓式料理 亦好少係香港聽到有一間係專營韓國既麵店,聽老闆講暫時係試業階段 十月中先會正式開門做生意 所以如果要試既話大家就要電話預約 亦有幸朋友能夠預約成功。好喇,廢話唔多講,入番正題先咁當日8:00PM 坐底等食,等食期間亦見老闆親力親為 落手落腳去做 亦因為得我地一枱客 都同老闆嗲左幾句,佢話湯底分為一至四級 四級為最辣 如果有人有幸能夠完成四級湯底 而將麵食哂,湯飲哂就能夠影相貼在鋪頭留念 咁當然小弟個日只係試過一級。 好,去圖先紫菜麻香飯團(集紫菜同芝味既香味,神奇既係能夠解辣,非常有效,推介!!)傳統韓式炒年糕 (除了年糕亦有魚片,辣中有少少甜,年糕有咬口而不油利,魚片彈口 。)糖醋炸雞(香濃醋味,擺落口,口水分泌爆升,雞炸得外脆內軟,唔會炸得太粗身,炸粉亦見薄身)野味燒酒煮蜆 (清酒煮蜆就食得多,燒酒煮 ,我都係第一次食,先食第一淡蜆,蜆肉入面滲透左濃厚既燒酒香 其次就係本身蜆既鮮味 跟住就係辛辣既味,而燒酒煮過蜆既湯 味道鮮甜 辣而不過 味道適中)
功。
好喇,廢話唔多講,入番正題先
貼在鋪頭留念 咁當然小弟個日只係試過一級。 好,去圖先
題外話/補充資料:
鋪頭入面佢有個位擺放左好多包裝零食同其他沖劑 ,我買左包朱古力COOKIES 好好食 大家可以試下。
老闆,員工好有禮貌,亦見有心去做 自己落手落腳 而且會關心客人需求 同問番意見 作檢討