2017-06-11
有朋自遠方來,一於盡地主之誼。本來諗住帶食香港地道嘢,點知朋友話想念故鄉嘅味道,一於帶佢食家鄉菜,湘菜。今次揀咗喺黃埔嘅香湘辣妹, 見地鐵開通未搭過, 地點都幾就腳,一於試下。地點同地鐵站只係幾分鐘路程,位置方便,門口粉紅色好似lady。 入到去完全另一個格局,好似以前返咗去大陸交流團咁,好有中國風,入面電視都係播緊內地電視台,至於職員都係以普通話為主。個檯面好得意,有兩個q r code,估唔到一個係老闆娘,一個就係佢個舖頭官方帳號。 原來老闆娘仲係個後生女,真係不得了。我哋叫咗七里香,說好的幸福呢同梯田 三個餸。係咪覺得好熟悉呢,我們的周董其實姐係金牌蒜香骨,香辣qq蝦同土雞鉢。 鋪頭仲幾好,原來有埋茗茶送, 唔洗 額外收茶錢,都算係良心企業。先嚟嘅餸係梯田, 姐係土雞鉢。 好有心思,好似知道呢個餸要慢慢食咁,下面仲有個火慢慢暖住佢,等佢唔會變凍。面頭都幾多辣椒,本身仲擔心會唔會好辣。 食落雞好滑,唔似大陸嘅土雞好老,淨係呢樣已經加分。 味道方面,醃得有足夠時間,雞又香帶點麻,最重要唔算太辣。再來鉢仔飯,原個新鮮蒸,味道口感一流,個鉢仔熱到呀姐都叫好。 配合土雞鉢個汁味道一流。qq
qq蝦其實姐係蒜香粉絲蒸蝦,鋪頭最好係用料新鮮,平時出面可能係用急凍大蝦,但佢用的是新鮮蝦,值得加分。粉絲唔會蒸到乾晒身,又唔會太咸,正。
最後黎既係蒜香骨,炸得岩岩好,骨肉分離。又唔會太油膩,一碟有成8舊,十分抵食。
下次一定要食魚牛羊,因為今次個胃唔夠位啦,哈哈。