2018-06-16 175 瀏覽
踏入六月份,差不多天天都是下雨天,出街意慾唔高,但屈係屋企又悶,於是搵朋友出來食早飯,撞啱呢位靚媽唔使湊仔,仲話有好介紹添去到見到個名,自己一時摸不着頭腦,因為「渝味曉宇」不能令我聯想到什麼東西,只知道是什麼重慶老火鍋,第一時間:「會唔會好辣架?」朋友故作神秘話:「一陣你咪知!」店員招呼我地坐低左後,我地每人披番條靚靚圍裙咁樣就唔怕整污糟我件名貴T恤,店家真的得很貼心原來係鴛鴦火鍋,有辣有唔辣,辣的就是招牌重慶煱。朋友解釋呢間火鍋店來頭不小,挾《舌尖上的中國 2》的名氣登陸香港,現時已經有兩間分店,係最正宗嘅重慶老火鍋代表,淨係個湯底都與別不同,大廚選用青海牛油、重慶朝天紅、茂汶大紅袍、金陽青花椒、石柱紅、豆瓣醬、啤酒和薑等10多種材料秘製而成看著紅噹噹的湯底不斷沸騰,麻、辣、嗆氣味陣陣飄來,無論視覺和味覺都都跟着一起沸騰特別留意到呢一個工具,用黎食火鍋真係十分方便,相信係店舖不斷改良為客人特別配製,用起上嚟十分方便,有咗佢,你嘅食物就唔會無緣無故失蹤左啦特別推介他們的嫰牛肉只要把牛肉放進湯裡涮幾下,用筷子夾起來仍是粉嫩嫩的,入口輭綿綿,一啖咬落,肉汁四溢,肉味濃郁,大愛呀鮮黃喉,真係

店員招呼我地坐低左後,我地每人披番條靚靚圍裙
咁樣就唔怕整污糟我件名貴T恤,店家真的得很貼心

曉宇嫰牛肉

特別推介他們的嫰牛肉
鮮黃喉

鮮黃喉,真係第一次食,原來每頭豬只有約60厘米長的鮮黃喉,用人手去掉表面的膜片後,灼3-4分鐘左右,感覺好爽脆,煙煙靱靱,口感好特別
大刀牛肝

嫩滑牛肝配以自家調較嘅香料,零舍不同,灼食時以生鵪鶉蛋拌勻又係北方人常見食法,原來內臟品嘗是重慶火鍋必有的一環,渝味曉宇將之悉心處理,務求令大家吃得安心放心
稻田毛肚

將牛胃瓣的部分手撕成大片,索汁效果一流,簡單灼燙來吃已很美味

另外仲叫左極品鵝腸、安格斯優質牛肉,鵝腸處理得非常乾淨
安格斯牛肉脂肪紋理平均,眼見每一牒火煱料都質優新鮮,我們都胃口大開,埋頭苦幹地吃着吃着,期間服務員都主動斟茶清枱,招呼相當週到,令我們成個過程都食得很舒適。

最後嘆埋碗雪耳紅棗糖水,冰涼潤喉,完美啊
打邊爐吃得多,重慶老火鍋,鮮黃喉,稻田毛肚,今天還是第一次遇見,原來食物真的能拉近人與人之間的距離,渝味曉宇今天很高興認識到你。
2018-06-13
10 分鐘 (堂食)
曉宇嫰牛肉
鮮黃喉