2017-05-21 66 瀏覽
我係一個無辣不歡的人,只要食湯粉麵,離唔開一瓶辣椒油,無它,整碗粉麵就好似無了靈魂咁!朋友都知我是愛好,就相約近期好有人氣的烤魚。去到餐廳附近,已嗅到了陣陣的香味及辣味,口水已流出來了。門前的一幅畫已經好吸引了。入到裹面,裝潢有點似日本風味。餐具有特式,好耐都沒見過,用搪瓷鐵杯、碟,睇到,就想起以前大陸年代。點左經典麻辣味,麻多少辣,魚就叫左江團魚,少骨多肉,魚肉肉質啖啖肉,夠鮮甜,初食,味道還未入味,未覺得是辣,還可接受,但湯底越滾越入味,花椒八角出晒味,湯底就濃稠,配料牛百葉、黃豆芽、金針菇,都已吸上味及精華,一時百感之味,都湧上來了。加拿大肥牛,肥牛有點肥,薄切,淥一下就可以食,肉質鮮美,嫩滑可口。金玉蛋黃炒飯,只食烤魚,好似都唔係好夠,又想有點飯,炒飯是我的喜愛,熱辣辣,飯粒分明,帶子粒粒鮮甜,不油膩。
朋友都知我是愛好,就相約近期好有人氣的烤魚。
去到餐廳附近,已嗅到了陣陣的香味及辣味,口水已流出來了。

門前的一幅畫已經好吸引了。

入到裹面,裝潢有點似日本風味。