2021-11-05
同老公喺附近睇完戲已經係傍晚了 近近哋揀咗戲院隔離嘅雅都商場開餐 商場內一樓有好多食肆 除咗有譚仔之外 亦都有一個好似food court嘅地方 裏面開咗林林總總的小吃店 全部係自家小店 食啲嘢都幾有特色㗎不過我就唔係好鍾意food court嘅形式 所以我揀咗雙辣 佢嘅門面同內在裝修幾得意㗎 幾有古色古香嘅風味雙辣開宗明義係食辣嘅地方 以川菜為主 有各式各樣嘅干鍋,餐前小食,小炒,水主系列,仲有酸菜魚、烤魚、雞煲 等等香辣雞煲$168(半隻) 揀咗小辣 小辣已經好辣 食到我老公個頭出曬汗 食得辣又鍾意辣嘅朋友仔一定鍾意呢間餐廳天氣開始轉涼食雞煲就最適合不過 一路滾住一邊食 暖笠笠 雞煲面頭放咗大量芫茜 芫茜控至愛 香噴噴粟米都幾甜 隻雞唔算好大隻 但係啲肉都算幾嫩滑 而且冇乜多餘嘅脂肪 啱曬我呢啲怕肥又鍾意食嘅人炸支竹吸曬味 辣勁十足 超刺激老乾媽炒蜆$98 感覺有啲似豉椒炒蜆 蜆肉唔算好肥 但係冇沙已經好好 雖然肉少少 但總算鮮甜尖椒爆炒肥腸$80 好有鑊氣 間唔中食到粒粒辣椒核 辣得過癮 這種天然辣味我勁鍾意肥腸彈牙有趙口 咀嚼嘅時候有種回彈效果 好吃非常
天氣開始轉涼食雞煲就最適合不過 一路滾住一邊食 暖笠笠
雞煲面頭放咗大量芫茜 芫茜控至愛 香噴噴